Cinci ani s-a lucrat la filmul despre viața și cariera lui Ilie Năstase. De când va putea fi văzut

Luni, 04 Martie 2024, ora 10:27
1824 citiri
Cinci ani s-a lucrat la filmul despre viața și cariera lui Ilie Năstase. De când va putea fi văzut
Ilie Nastase Foto: Daylife

„Băiatul rău al sportului”, „magnific”, „fermecător”, „temperamental”, „arogant”– sunt doar o parte dintre cuvintele folosite de-a lungul anilor de presa internaţională pentru a-l descrie pe tenismenul român Ilie Năstase. Viaţa şi cariera primului număr 1 din istoria clasamentului ATP, controversele care l-au înconjurat, dar şi amprenta pe care a lăsat-o asupra lumii tenisului sunt subiectul documentarului „Nasty”, care va putea fi urmărit din 16 aprilie în cinematografele din toată ţara.

Îmbinând imagini de arhivă extraordinare şi interviuri cu unii dintre cei mai cunoscuţi sportivi din lume, precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker, „Nasty” spune povestea unui personaj unic. Şi Phil Knight, co-fondatorul Nike, vorbeşte, într-un interviu exclusiv, despre relaţia cu Năstase, acesta fiind primul sportiv profesionist care a semnat un contract de reprezentare cu celebrul brand în 1972.

Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu & Tudor D. Popescu şi distribuit de Transilvania Film. Producătorii sunt Cosmin Hodor (HDR Evolution) şi Tudor Giurgiu (Libra Films), iar co-producător este Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max).

Premiera de gală a filmului va avea loc în 16 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti, în prezenţa lui Ilie Năstase, a echipei şi a invitaţilor speciali precum Ion Ţiriac şi Nadia Comăneci.

Biletele au fost puse în vânzare online - https://eventbook.ro/film/bilete-nasty-premiera-de-gala

În 1972, Ilie Năstase a câştigat primul său US Open şi a ajuns în finala Cupei Davis şi a Wimbledonului. O combinaţie irezistibilă de talent, excentricitate şi umor au făcut din Nasty (porecla pe care i-a dat-o presa) un veritabil showman admirat de fani, comentatori, dar şi de alţi sportivi. După Năstase, tenisul nu a mai fost la fel.

„Ilie Năstase pe teren a fost fabulos. Acest tânăr venit dintr-o ţară comunistă a reuşit, în doar câţiva ani, să cucerească lumea prin talent şi personalitate. Lucrăm de 5 ani pentru acest proiect, timp în care am descoperit arhive impresionante despre cariera şi viaţa lui Năstase şi am avut şansa să discutăm cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influenţaţi de el. Cred că, în final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzător, greu de definit, care a făcut istorie şi pentru România, dar şi pentru tenis”, spune Tudor Giurgiu, regizor şi producător.

Primele imagini din „Nasty” au fost lansate pe reţelele de socializare @nasty.themovie (Facebook, Instagram & TikTok). Afişul filmului integrează un portret al tenismenului creat de artistul Roger Huyssen pentru a ilustra un interviu cu Năstase apărut în revista Playboy SUA din iunie 1977.

„Am fost fascinat mereu de lejeritatea lui Ilie Năstase pe teren. Iar eu l-am prins destul de târziu, jucând doar meciuri demonstrative. Am crescut în familie cu numele lui. Mulţi specialişti în tenis, inclusiv Björn Borg, spun că doar doi jucători din istorie au avut un har special: Năstase şi Federer. Când am citit şi autobiografia lui Ilie m-am decis să facem acest film. Acum, când e gata, îmi dau seama că superlativele folosite pentru a-l descrie nu sunt deloc exagerate. În unele momente, el a fost mai popular chiar decât tenisul în sine. Asta mi-aş dori să vadă noile generaţii în Nasty, - o figură inspiraţională, care a zguduit lumea”, afirmă Cosmin Hodor, co-producător.

„Mă bucură foarte mult că suntem co-producătorii acestui film fascinant despre viaţa lui Ilie Năstase - o legendă a tenisului, ale cărui meciuri mi-au bucurat copilăria şi a cărui carismă pe teren e recunoscută şi astăzi. Regizorii au portretizat cu abilitate călătoria acestui sportiv est-european care a depăşit graniţele cu talentul şi personalitatea sa, care i-au câştigat porecla Nasty pentru stilul său captivant şi adesea controversat. Acest film prinde esenţa unui adevărat showman, amintindu-ne de moştenirea lui Năstase şi de amprenta pe care a lăsat-o în lumea tenisului”, spune Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA - HBO Max).

"Nasty" merge la Cannes: succes formidabil al filmului cu Ilie Năstase
"Nasty" merge la Cannes: succes formidabil al filmului cu Ilie Năstase
"NASTY", documentarul despre viaţa şi cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecţia celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, unul dintre...
"Ilie Năstase, un caracter de porc" Marele jucător de tenis, călcat în picioare
"Ilie Năstase, un caracter de porc" Marele jucător de tenis, călcat în picioare
Viața și cariera lui Ilie Năstase au fost glorificate în filmul "Nasty", regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu. Acest film chiar va putea fi urmărit chiar la...
#Ilie Nastase, #ilie nastase film, #nasty, #Tudor Giurgiu , #stiri tenis