Guvernul pregateste micsorarea cotei unice. Va avea insa bani sa o faca?

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 12:15
2819 citiri
Guvernul pregateste micsorarea cotei unice. Va avea insa bani sa o faca?

Dupa ce s-a decis in aceasta vara majorarea TVA cu 5%, PD-L pregateste in secret si alte masuri fiscale, insa de aceasta data pentru anii viitori. Potrivit unor calcule facute de democrat-liberali si dezvaluite de surse din partid, romanii ar putea beneficia de reducerea cotei unice la 12% anul viitor si 10% in 2012.

Cota unica va fi redusa in contextul unei cresteri economice de 2,5% anul viitor, iar masura ar urma sa intre in vigoare in luna martie, potrivit Evenimentului Zilei. Specialistii in domeniu se arata insa neincrezatori in privinta acestei masuri, sustinand ca statul nu are bani sa acopere gaura pe care o va crea reducerea cotei unice.

"PD-L este intr-o cursa contra cronometru in cautarea unor solutii in sprijinul relansarii economice.

De mai bine de jumatate de an se tot discuta ca au ei (n.red - PD-L) un set de masuri, ca au facut un grup de lucru, dar nu au reusit sa produca nimic, fapt pentru care arunca pe piata ideea de reducere a cotei unice, dar intr-o maniera care vizeaza perspectiva urmatorilor ani, 2011, 2012, 2013, plecand de la ideea ca mai mult ca sigur nu vor mai fi ei la guvernare atunci si vor imputa Guvernului care va gestiona problemele economice ale tarii la momentul respectiv faptul ca nu vor pune in aplicare aceata idee care lor li se pare geniala", a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD), pentru Ziare.com.

Acesta este de parere ca vulnerabilitatile sistemului fiscal romanesc mai permit astazi reduceri de impozite si taxe relevante.

"Adica nu discutam despre un impozit sau taxa marginala, discutam despre unul din pilonii fiscalitatii, cota de impozitare a veniturilor directe. Nu cred ca este suportabila o astfel de abordare. Probabil ca si ei sunt convinsi ca nu este suportabila o astfel de abordare si o arunca in perspectiva anilor viitori", continua specialistul.

PD-L pregateste reducerea cotei unice: 12% anul viitor si 10% in 2012

Intrebat daca micsorarea cotei unice vine sa contrabalanseze majorarea TVA, Viorel Stefan considera ca, in mod cert, masura nu poate sa stimuleze consumul pana la nivelul care sa anuleze imactul negativ creat de majorarea TVA.

"Nu are logica, dupa ce am compromis tinta de inflatie, printr-o majorare brusca a TVA, sa venim cu micsorarea cotei unice. Cresterea TVA loveste drastic consumul si, lovind drastic consumul, scade simtitor cererea. Scaderea de cerere se reflecta in scaderea de productie si cu toate consecintele. O astfel de abordare nu se poate corecta cu o reducere a cotei de impozitare a venitului. Nu vad o corelatie directa economica rationala intre cele doua", a apreciat specialistul social-democrat.

Reducerea CAS, mai eficienta?

Masura de micsora cota unica de impozitare ar putea fi inlcuinta cu reducerea CAS, care ar fi mult mai eficienta, considera, la randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Problema sistemul fiscal romanesc este dezechilibrul intre taxarea muncii si celelalte impozite. In consecinta, probabil ca prioritatea ar fi reducerea CAS. Sigur ca si aceasta reducere duce pana la urma la o crestere a salariului si este bine venita. Problema trebuie rational discutata cu ce o compensezi, de unde ai resursa pentru a alimenta asa ceva.

Pentru ca ea duce la o reducere a taxarii muncii, este bine venita. Era si mai bine venita o reducere a CAS si o dezbatere depre nivelul impozitarii muncii, pentru ca aceasta este, de fapt, problema si toate izbucnirile astea pe drepturi de autor, pe microintreprinderi reflecta de fapt o impozitare excesiva a muncii", considera Poganaru.

Presedintele AOAR a dat, in acest sens, exemplul Frantei, care a majorat TVA si micsorat CAS.

"Sarkozy, de exemplu, ca sa duca consumul intern in productia interna, a facut ceva oarecum similar, a crescut TVA si a scazut CAS. Sigur ca aceasta reducere de cota unica va contribui la diminuarea efectului cresterii TVA, pentru ca majorarea TVA inhiba importurile, iar scaderea oricarui impozit face mai competitiv mediul local de afaceri", a mai spus acesta.

In ciuda acestor opinii, democrat liberalii se arata incantati de idee, considerand ca reduceea cotei unice va aduce profit mai mult.

"Orice decizie est euna certa atunci cand ea se discuta in Guvern si se aproba acolo. Depinde cum va fi judecata la momentul respectiv, in sensul in care calculele matematice duc la concluzia ca nu va exista o diminuare consistenta a veniturilor la bugetul de stat, masura este binevenita.

Miza, in opinia mea, este legata de faptul ca in situatia in care se reduce cota unica de impozitare sa apara in primul rand profit mai mult, iar in al doilea rand, prin acest demers, se va incuraja inclusiv consumul, ceea ce este necesar la ora actuala", a opinat deputatul PD-L Petru Calian.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#cota unica impozitare, #micsorare cota unica , #cota unica