Austeritate in Franta, de la vladica pana la opinca

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 21:25
3719 citiri
Austeritate in Franta, de la vladica pana la opinca
Foto: Arhiva

Am mai scris despre masurile noastre de austeritate cu care s-au taiat salarii, s-a aplicat o contributie de 5,5% la toate pensiile si s-a redus din acel personal, care lucreaza cu manecile suflecate.

Masurile n-au prea pus sula-n coaste celor prezenti la cravata si nici celor cu buzunarele doldora. Ei sunt taxati cu aceeasi cota unica de 16%, ca orice oropsit, oricat i-ar bate vantul prin buzunare a toamna.

Demnitarii nostri au crezut ca asa e mai bine. Ai lor cred ca altfel este si mai bine. Nu pretind ca ar fi convinsi, nici nu mi se pare ca sunt bucurosi, poate chiar ii ustura la propriul buzunar, dar ei isi dau seama ca una este imaginea demnitarului, cand pune talpa tarii la plata si altfel arata el la televizor, cand scoate din buzunarul propriu, atat cat sa dea macar un mic exemplu personal.

Cred ca astfel de ganduri i-au manat pe parlamentarii francezi sa dea deodata un semnal, ca daca-i vorba de recesiune, toate buzunarele trebuie s-o simta, de la vladica, pana la opinca, dupa cum arata cotidianul francez La Tribune.

Ca urmare, intruniti in sedinta de vineri (atunci cand parlamentarii nostri nu prea sunt prezenti la sedinte, fiind in teritoriu) deputatii francezi au aprobat cateva masuri de austeritate, menite sa dea crampe tocmai in zona buzunarelor doldora:

1. Societatile cu o cifra de afaceri de peste 250 de milioane de euro vor plati un impozit suplimentar de 5%. Atentie insa: nu confundati milioanele din Franta cu cifrele noastre, mai sarace in zerouri, atat cat ne tin pe noi curelele noastre.

2. Impozitul pe dividende se majoreaza de la 19% la 24%. Era mai mult ca la noi, acum este si mai mult.

3. Desi in Franta se apropie un an electoral, deputatii si-au calcat pe inima, aproband un plafon de deductibilitate pentru orice unitate donatoare care subventioneaza partide politice: 15.000 euro. Gestul conteaza, chiar daca miile de pe Sena nu se compara cu leii de pe Dambovita.

4. Deputatii au stabilit un plafon de impozitare a pensiilor - destul de ridicat de altfel, intrucat pensiile de pe valea Loarei nu se compara nici ele cu cele de pe raul Colentina.

5. Si asta nu este tot. Luni, deputatii vor mai examina si alte masuri de austeritate, toate urmand a fi aprobate de Senat la 14 decembrie.

La noi, una ca asta nu se poate si, chiar daca s-ar putea, tot nu s-ar aproba, din lipsa de cvorum: prevad la, 14 decembrie, alesii muncesc mai mult in teritoriu, cu soricul si cu carnatii.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#impozite Franta, #masuri austeritate Franta, #taxe impozite Franta , #finante