Guvernul vrea sa renunte la cota unica si sa reduca CAS

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 12:42
7275 citiri
Guvernul vrea sa renunte la cota unica si sa reduca CAS

Guvernul are in plan sa renunte la cota unica si sa introduca impozitul diferentiat, conform strategiei bugetal-fiscale 2014-2016, publicata de Ministerul Finantelor.

Documentul nu indica un termen exact pentru aplicarea masurii, insa prevede deductibilitatea fiscala in cazul introducerii impozitului diferentiat.

Potrivit strategiei bugetal-fiscale 2014-2016, Guvernul vrea renuntarea la cota unica de 16% si introducerea impozitului progresiv, cu trei trepte, in functie de venituri: 8%, 12% si 16%.

Ideea a mai fost discutata anterior in USL, insa nu s-a concretizat, din cauza opozitiei liberalilor.

"E o lovitura data PNL. Nu cred ca era momentul pentru asa ceva, bugetul are nevoie de mai multi bani, insa o mai buna colectare este solutia", a apreciat Dragos Cabat, analist financiar, la B1 TV.

Totusi, strategia fiscal-bugetara prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie, o masura agreata de liberali.

Printre planurile guvernantilor se mai numara indexarea taxelor locale in 2016 cu inflatia din perioada 2013-2015, precum si o modalitate diferita de taxare a cladirilor, in functie de destinatia acestora.

Ponta, despre cota unica

La debutul sedintei de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta si-a exprimat bucuria ca o musura asumata inca din 2011 a captat abia acum atentia opiniei publice.

"Apreciez foarte mult ca azi s-a aflat un lucru pe care l-am stabilit in USL in urma cu 3 ani, l-am pus in acordul de partneriat al aliantei, in programul de guvernare: nu creste cota unica de 16%, iar pentru anumite categorii de persoane defavorizate, vom incerca sa le reducem la 8% si la 12%, asa cum vrem sa reducem CAS si TVA.

Mai mult, Parlamentul a readoptat legea privind subventiile pentru energia verde, asa ca raman preturile in limite normale", a precizat premierul.

Ce schimbari vrea sa faca Executivul, in perioada 2014-2016

Impozitul pe profit: - Elaborarea Strategiei pentru noul regim de impozitare in domeniul petrolului si gazelor naturale in perioada 2015-2024.

-Scutirea castigurilor de capital pentru favorizarea societatilor de tip holding.

-Schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, pentru reducerea regulilor de administrare a impozitului.

-Revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor: - Introducerea contribuabililor care realizeaza venituri de pana la 20% din consultanta si management.

- Eliminarea din baza de impozitare a diferentelor de curs valutar si a reducerilor comerciale acordate.

Impozit pe venit: - Introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit.

Contributii sociale obligatorii: - Reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse va avea un impact bugetar neutru.

Impozite si taxe locale: - Revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, acestea variind in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului.

- Indexarea impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, respectiv rata inflatiei pentru perioada 2013-2015

Alte masuri fiscale pe orizontul 2014-2016: - Extinderea bazei de impozitare a constructiilor prin instituirea unui impozit asupra valorii constructiilor, altele decat cladirile.

- Respectarea calendarului de crestere graduala a accizelor pentru tigarete prevazut in anexa nr. 6 de la titlul VII din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu cerintele Directivei 2011/64/UE privind structura si ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat.

- Respectarea angajamentelor asumate de Romania prin Scrisoarea de intentie adresata Fondului Monetar International.

- Transpunerea in legislatia nationala a directivelor ce se adopta de Comisia Europeana in domeniul accizelor, in termenele prevazute de respectivele directive.

C.P.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Guvern cota unica, #Guvern renunta cota unica, #Guvern impozit diferentiat, #introducere impozit diferentiat , #fiscal