Inca o amanare in Parlament pentru OUG care schimba Codul Fiscal. Teodorovici vede ca unica solutie alta ordonanta

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 16:30
4738 citiri
Inca o amanare in Parlament pentru OUG care schimba Codul Fiscal. Teodorovici vede ca unica solutie alta ordonanta

Presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, inca o amanare a raportului pe controversata ordonanta modificare a Codului Fiscal.

Asta in conditiile in care oricum normele de aplicare ale OUG sunt inca in lucru la Ministerul de Finante si firmele sunt blocate pentru ca nu isi pot face bugetul pe 2018.

"Astazi nu vom emite un raport, pentru sunt foarte multe amendamente si e normal ca si Ministerul Finantelor sa se poata exprima asupra acestora", a spus Teodorovici.

"Speranta ar fi doar la bunul-simt al Guvernului sa inteleaga ca acest OUG 79 poate fi modificata, logic, printr-o alta OUG, ar fi si calea mai rapida. Guvernul sa inteleaga si sa-si asume anumite modificari, sa o faca imediat, poate chiar saptamana viitoare printr-o ordonanta de urgenta si sa nu se astepte ca Parlamentul sa legifereze.

Inca nu avem un raport final la Comisia de Buget-Finante, asta inseamna ca cel putin doua saptamani de zile mai sta la nivelul Senatului, dupa care ajunge la Camera, din nou comisii, raportul Comisiei de Buget-Finante, dupa aceea votul in Camera, dupa aceea promulgarea la presedinte. E o cale mai lunga.

Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simt, din respect fata de cetateni, ca Ministerul de Finante sa propuna in Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele macar si sa le propuna prin ordonanta de urgenta", a spus Teodorovici, miercuri, dupa sedinta Comisiei.

Impozit optional pe cifra de afaceri

Intrebat daca printre modificarile care ar putea fi incluse intr-o noua OUG se numara impozitul pe cifra de afaceri care sa fie optional, Teodorovici a raspuns ca ar putea fi o varianta.

"Ar putea fi optionala aceasta varianta. Trebuie sa lasi optional, pentru ca asta este spiritul de piata - lasa-l pe agentul economic sa-si aleaga forma care pentru el e cea mai benefica (...)

Sincer, nu am o speranta ca Ministerul Finantelor, astazi, poate gandi un asemenea mecanism care sa fie mult mai atractiv decat cel al celor din jurul nostru ca si tari. Atata timp cat un roman merge in Bulgaria, face acolo o inregistrare din motive economice, inseamna ca eu, in Romania, am o deficienta si ar trebui sa stau la masa sa o indrept imediat", a sustinut senatorul PSD.

Intrebat ce se va intampla de la 1 ianuarie 2018, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal, Teodorovici a precizat ca, indiferent de masuri, cineva trebuie sa si le asume.

"Eu sunt convins ca cineva va trebui sa-si asume. Daca sunt parti bune si efecte pozitive, asta este normal sa facem, pentru ca asta este obligatia unui politician. Daca, in schimb, sunt efecte negative, ca urmare a oricaror dintre masurile propuse prin OUG 79 si nu numai, atunci cineva, o echipa, trebuie sa si le asume. Si asumarea inseamna (...) plecarea din zona in care astazi este prezenta", a subliniat senatorul PSD.

Scadere de contributii pentru IT?

In privinta scaderii contributiilor pentru angajatii din sectorul IT, Eugen Teodorovici a declarat ca un amendament la Codul Fiscal in acest sens poate fi facut foarte repede, dar numai daca exista vointa.

"Cand se doreste, ati vazut foarte bine, se face peste noapte ceva. Daca vrem sa cumparam rachete Patriot sau orice altceva din aceasta zona, o facem peste noapte. Asa suntem noi, primii la astfel de lucuri. Dar cand este vorba despre economia ta, in principal, macar sa te agati de aceste subiecte importante sau mega importante si sa aduci aceste masuri economice in acelasi ritm ca si viteza de schimbare. Deci, daca se doreste, se face", a explicat senatorul PSD.

Comisia de Buget a Senatului s-a reunit, miercuri, pentru a da raportul privind OUG de modificare a Codului Fiscal, in conditiile in care PNL a initiat motiunea de cenzura ca urmare a adoptarii ordonantei.

Guvernul Tudose da joi testul in Parlament: Va trece motiunea de cenzura depusa de PNL?

Initial, raportul pe noua forma a Codului Fiscal ar fi trebuit dat saptamana trecuta, insa adoptarea acestuia a fost amanata.

Iata ce spunea ieri Teodorovici despre masurile fiscale luate de Guvern: De la Finante, in afara de lacrimi si suspine nu cred ca vom obtine altceva

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....