Companie de consultanta imobiliara: O masura mai buna decat reducerea CAS ar fi...

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 20:12
2648 citiri
Companie de consultanta imobiliara: O masura mai buna decat reducerea CAS ar fi...

Cresterea plafonului pentru care se aplica TVA de 5% la cumpararea de locuinte ar creste lichiditate in piata rezidentiala si calitatea stocului rezidential si ar aduce mai multi bani in economie decat reducerea CAS, apreciaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

"Ar trebui marit plafonul pentru care se aplica TVA de 5% pentru achizitia de locuinte de la 380.000 de lei in prezent. Este momentul sa rediscutam aceasta masura. Consumul de imobiliare nu este constant, cei care economisesc pot sa cumpere locuinte ca investitie.

Daca s-ar mari plafonul, atunci ar creste numarul de tranzactii, lichiditatea in piata si s-ar construi mai mult, fara a se crea o bula imobiliara. S-ar deschide mai multe industrii pe orizontala", a declarat joi Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ.

El a aratat ca mentinerea plafonului de 380.000 de lei incurajeaza devoltarea in Bucuresti de proiecte la periferie, mici si de calitate inferioara, astfel ca majorarea pretului maxim pentru care se aplica TVA redus ar duce si la cresterea calitatii stocului.

"Asa au aparut dezvoltarile de locuinte in zone fara infrastructura, fara acces la mijloacele de transport in comun. Clientii cumpara in aceste zone pentru ca nu au alternativa. Pentru cei care cauta locuinte cu preturi intre 80.000-120.000-130.000 de euro, este o rupere a pietei, nu exista solutii rezidentiale.

Pe piata exista acum locuinte ieftine sau scumpe. Din acest motiv trebuie sustinuta orice forma de sprijin a pietei rezidentiale (...) Extinderea aplicarii unei cote reduse de TVA pe piata rezidentiala ar aduce mai multi bani in ecnomice decat scaderea CAS", considera reprezentantii DTZ.

In opinia lor, in acest an au aparut mai multi investitori interesati sa dezvolte locuinte, din dorinta de a obtine profituri din banii pe care ii tin in prezent la banci.

"Exista o nevoie a capitalului privat de a produce return si nu mai sunt multumiti sa tina banii in banca. Nu vor fi proiecte de mare anvergura pentru ca este destul de greu sa obtii finantare, trebuie sa vii cu aport mare, inclusiv cu teren, iar finantarea pentru achizitia de terenuri este inexistenta", a apreciat Serbanescu.

In ceea ce priveste terenurile disponibile pentru proiecte rezidentiale, potrivit consultantilor DTZ, pe piata exista loturi foarte bune, la preturi mici, dar care sunt prea mari si nu-si gasesc cumparatori.

"Exista terenuri foarte ieftine, dar mari, detinute de dezvoltatori care nu si-au mai putut plati ratele la banca si acum terenurile sunt ale bancii. Sunt terenuri de hectare in zone centrale, dar din cauza dimensiunii sunt greu de vandut. Bancile nu fac niciun minim de asset management si nu le rup in mai multe bucati. Capitalul privat cauta terenuri de dimensiuni mai mici", a mai spus Serbanescu.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#TVA redus case, #TVA redus locuinte, #TVA locuinte scumpe, #TVA locuinte , #tva