Efectele negative ale platii defalcate de TVA ce ar putea duce la un blocaj in economie. Nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa

Luni, 07 August 2017, ora 17:07
5001 citiri
Efectele negative ale platii defalcate de TVA ce ar putea duce la un blocaj in economie. Nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Mecanismul platilor defalcate de TVA pe care autoritatile vor sa il introduca este criticat din cauza efectelor pe care ar putea sa le produca.

Uniunea Salvati Romania avertizeaza ca Guvernul Tudose va bloca economia Romaniei prin introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA, lucru sustinut si de reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care spun ca acest lucru va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate.

"Coalitia de guvernare PSD - ALDE continua razboiul injust cu firmele si contribuabilii onesti din Romania. Prin introducerea obligatiei de a plati si incasa taxa pe valoare adaugata intr-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme platitoare de TVA va fi bulversata si blocata", se arata intr-un comunicat al USR remis luni Ziare.com.

Astfel, USR avertizeaza ca decizia Guvernului prin care se introduce obligatia de plata defalcata a TVA va duce la un blocaj total in economie.

Reprezentantii USR atrag atentia ca, in acest fel, banii contribuabililor din TVA vor fi blocati intr-un cont separat, care nu vor putea fi folositi decat cu aprobarea ANAF.

Ei spun ca exista riscul aparitiei unor situatii de abuz in care functionarii Fiscului, intentionat sau nu, vor intarzia sa aprobe folosirea unor sume care de fapt si de drept sunt ale agentilor economici.

Totodata, transmite USR, sanctiunea pentru plata gresita a TVA, de 50% din suma, este disproportionata in raport cu abaterea facuta de comerciant.

"Contul de TVA va fi o birocratie in plus, care va ingreuna si mai tare mediul de afaceri din Romania. Si asta pentru ca la noi, evaziunea fiscala se combate prin a-i trata pe toti ca pe niste infractori si, mai ales, incepand cu cei mici", declara deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.

USR noteaza in document ca, in prezent, un astfel de sistem de plata a TVA intr-un cont separat, obligatoriu pentru toate societatile comerciale, nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa.

"Doar in Italia a fost experimentata o astfel de solutie, obligatorie insa numai in cazul entitatilor publice", avertizeaza uninea.

"In Italia, experimentul a aratat ca gestiunea fluxurilor de cash s-a inrautatit pentru aceste companii, iar costurile comisioanelor cu tranzactiile bancare au crescut, ceea ce era de asteptat, pentru ca se dubleaza numarul de tranzactii", sustine deputatul Claudiu Nasui.

Citeste si Sistemul de plata a TVA in cont separat prevede amenzi drastice pentru orice greseala, iar contribuabilii nu pot folosi banii decat cu acordul ANAF

USR adauga ca, in Polonia, implementarea unui mecanism optional de plata diferentiata pentru TVA este in pregatire de trei ani de zile si urmeaza sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor.

"Spre deosebire, in Romania, Ministerul Finantelor doreste sa introduca mecanismul de plata diferentiata a TVA in cel mult o luna, optional de la 1 septembrie si obligatoriu de la 1 octombrie, fara evaluari de impact si fara o dezbatere publica cu mediul de afaceri", atentioneaza USR.

USR atrage atentia inca o data ca guvernarea PSD - ALDE, "din disperarea de a creste veniturile statului pentru a putea pune in practica promisiunile electorale populiste, arunca toata aceasta responsabilitate in sarcina mediului de afaceri si a contribuabililor onesti care sunt tratati ca potentiali infractori".

CDR: Introducerea sistemului privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti

CDR a sesizat Guvernului ca propunerea legislativa de introducere a sistemului privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate - trezorerie, institutii de credit si ANAF - si a solicitat consultarea prealabila a Comisiei Europene si efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile si beneficiile aferente tuturor partilor implicate.

"CDR sustine fara echivoc lupta impotriva evaziunii fiscale, dar in masura proportionala si fara a genera povara administrativa suplimentara", potrivit unui comunicat.

Autoritatile vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA, urmarindu-se cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de hotarare publicat, saptamana trecuta, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

#plata defalcata TVA, #efecte plata defalcata TVA, #avertismente plata defalcata TVA , #tva