Criza lovește într-o țară ce găzduiește trupe americane: Prețurile cresc demențial cu 93%

Sambata, 06 Ianuarie 2024, ora 01:30
7028 citiri
Criza lovește într-o țară ce găzduiește trupe americane: Prețurile cresc demențial cu 93%
Turcia este lovită de criză majoră, cu o inflație de 64% FOTO: Euronews

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a scindat lumea în două tabere: țările care au impus sancțiuni contra Moscovei și state ce nu au luat astfel de măsuri. Printre acestea din urmă, o națiune prietenă cu Rusia, dar și cu trupe americane la baza Incirlik, Turcia este lovită de o inflație uriașă de 64,8%, maximum din ultimul an, dar și cu creșteri de prețuri demențiale de 93% la restaurante, hoteluri și cafenele.

Inflația din Turcia a crescut la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, determinată de prețurile mai mari ale locuințelor și utilităților, potrivit Euronews.

Raportul anual de inflație al Turciei pentru decembrie 2023 care a apărut pe 3 ianuarie, arată o cifră uriașă de 64,8%, cea mai mare din noiembrie 2022 și cu o creștere față de 62% din ultima lună. Cu toate acestea, aceasta a fost sub estimările analiștilor de 65,1%. Inflația de bază a atins, de asemenea, 70,6%, cea mai mare din 2004, în creștere de la 69,9% în luna precedentă.

Putin lovit din plin de un vecin al Rusiei: I-au închis gura liderului de la Kremlin printr-o mutare inteligentă

Acest lucru s-a datorat în principal creșterii prețurilor la transporturi, care au crescut cu 77% în decembrie, față de 70% în noiembrie, precum și prețurilor locuințelor și utilităților, care au crescut la 40,4% de la 37,55% luna precedentă. În plus, prețurile la restaurante, hoteluri și cafenele au crescut ușor la 93,2% de la 92,9% în noiembrie, în timp ce prețurile la cultură și recreere au crescut la 61,3%, de la 56,9%.

Prețurile alimentelor au atins maximele din trei luni la 72%, de la 67,2% din noiembrie. Cu toate acestea, inflația de la o lună la lună a scăzut la 2,9%, de la 3,3% în noiembrie.

Turcia a anunțat recent că își va crește salariul minim net cu aproximativ 49% până la aproximativ 17.000 de lire (523 euro) înainte de alegerile sale municipale din martie. Dacă da, acest lucru ar putea alimenta o nouă creștere a inflației, în timp ce multe gospodării se luptă deja să plătească chiria și bunurile de bază. Acest lucru, la rândul său, a dus la o creștere a datoriilor și a cazurilor de boli mintale.

Un colonel britanic avertizează: Pericolul războiului Putin-NATO crește datorită unei țări din alianță, ce stă pe gard

De ce este inflația atât de mare în Turcia? Economia Turciei, care este considerată în prezent supraîncălzită, a cunoscut o creștere rapidă a inflației anul trecut, după ce banca centrală a redus agresiv dobânzile, în urma celei de-a doua victorii prezidențiale a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acest lucru a condus la inversarea bruscă a poziției băncii centrale și la creșterea ratelor dobânzilor, după luni de inflație uluitoare, când noul guvernator Hafize Gaye Erkan și-a preluat mandatul în iunie 2023. De atunci, ratele dobânzilor au crescut la 42,5% de la 8,5%.

Deficitul de cont curent al țării - din cauza importurilor care depășesc exporturile - a contribuit și el la situația economică, erodând și mai mult încrederea în guvern pe fondul crizei inflației.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#inflatie Turcia, #economie Turcia, #economie Turcia Erdogan, #Turcia , #stiri externe