Putin lovit din plin de un vecin al Rusiei: I-au închis gura liderului de la Kremlin printr-o mutare inteligentă

Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 02:41
9257 citiri
Putin lovit din plin de un vecin al Rusiei: I-au închis gura liderului de la Kremlin printr-o mutare inteligentă
Astana, capitala Kazahstanului, țară ce a interzis canalele TV rusești FOTO: AzerNews

O țară care împarte o graniță de 7.500 de kilometri cu Rusia, este o fostă republică sovietică din Asia Centrală și aliatul nominal al Moscovei în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă. Dar acum Putin este lovit din plin de Kazahstan, care izbește cu putere mașina de propagandă a liderului de la Kremlin, eliminând o serie de posturi de televiziune rusești din rețeaua sa.

Compania de radiodifuziune TV din Kazahstan, TVCOM, a anunțat că canalele de televiziune rusești nu vor mai fi difuzate în Kazahstan, ca urmare a unei politici care vizează reducerea accesului la canale „cu o agendă informațională”, potrivit Newsweek.

Mișcarea vine la doar câteva săptămâni după ce autoritățile au blocat portalul rus Sputnik24, care difuza canalele TV rusești de stat în Kazahstan, inclusiv Channel One, Russia-1, Russia-24, NTV și Russia Today.

O țară cu bază de forțe americane face un joc dublu: Afaceri record cu Rusia, Arabia Saudită și EAU

Astfel de emisiuni prezintă oaspeți care sunt plătiți cu sume mari de bani pentru a susține agenda Kremlinului și politica lui Vladimir Putin. Prin interzicerea acestor posturi rusești, practic ”i-au închis gura lui Putin”, iar propaganda sa nu va mai fi disponibilă publicului larg din Kazastan.

Relațiile dintre Kazahstan și Rusia s-au deteriorat de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022. Kazahstanul, care împarte o graniță de 7.500 de kilometri cu Rusia, este un fost stat sovietic din Asia Centrală și aliatul nominal al Moscovei în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia.

TVCOM a spus că lista canalelor care au fost eliminate includ First Channel of the CSI, Let's Go, House of Cinema, Carousel și Beaver.

O altă criză lovește dramatic, după Ucraina și Israel: 270 de miliarde de dolari în mare pericol

Compania a declarat că va reduce treptat numărul de canale care conțin conținut de știri de la radiodifuzori străini și că acestea vor fi înlocuite cu canale de divertisment, film și TV educaționale, inclusiv Discovery, Animal Planet și Eurosport.

Președintele Kazahstanului Kasâm-Jomart Tokaev a declarat că țara sa nu va ajuta Rusia să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma războiului provocat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina.

„Kazahstanul a declarat fără ambiguitate că va urma regimul de sancțiuni”, a declarat Tokaev în septembrie 2023, în urma discuțiilor din timpul unei vizite oficiale la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Mutarea SUA ce îi dă lovitura lui Putin. America își extinde teritoriul cu 1 milion de kilometri pătrați

„Avem contacte cu organizațiile relevante pentru a respecta regimul de sancțiuni și cred că nu ar trebui să existe nicio îngrijorare din partea germană cu privire la posibile acțiuni care vizează eludarea regimului de sancțiuni”, a spus el. Liderul kazah a cerut în repetate rânduri Rusiei și Ucrainei să poarte discuții de pace.

„A sosit timpul pentru o diplomație rațională, aș spune, înțeleaptă”, a spus Tokaev atunci. „Este timpul să punem capăt acuzațiilor reciproce și să începem să vorbim despre afaceri pentru a găsi o bază pentru discuții de pace care să fie acceptabile pentru ambele părți”.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #kazahstan, #canale rusesti, #propaganda Putin, #televiziuni rusesti, #Kasim Jomart Tokaev, #Putin razboi , #Razboi Ucraina