Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021

Sambata, 30 Septembrie 2023, ora 08:14
1850 citiri
Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021
Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021 FOTO Arhivă

Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la 4,3%, la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021, au arătat cifrele semnal publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat.

Indicatorul referitor la inflaţie a scăzut de la nivelul de 5,2% atins în august, în timp ce inflaţia de la lună la lună a încetinit de la 0,5% la 0,3%.

Inflaţia de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, şi este urmărită îndeaproape de factorii de decizie monetară, a încetinit la un ritm anual de 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august.

Noile date referitoare la inflaţie vin după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze ratele dobânzilor la un nivel record în septembrie, stabilind dobânda cheie la 4%.

Măsura a fost descrisă ca ”o creştere conciliantă”, după ce BCE a dat, de asemenea, cea mai puternică sugestie de până acum, că membrii consiliului său de conducere consideră că dobânzile ar putea fi la niveluri suficient de ridicate pentru a aduce inflaţia la ţinta BCE pe termen mediu.

Cele mai recente previziuni macroeconomice ale băncii pentru zona euro anticipează că inflaţia va fi în medie de 5,6% în acest an, încetinind la 3,2% în 2024 şi 2,1% în 2025.

Oficialii au încercat să atenueze aşteptările privind reducerile dobânzii cheie, guvernatorul băncii centrale franceze, Francois Villeroy de Galhau, spunând CNBC săptămâna aceasta că ar fi ”prematur” să pariezi pe momentul când va avea loc prima reducere.

Tabloul rămâne complicat, BCE prognozând o creştere economică lentă, de 0,7%, pentru bloc în acest an, urmată de 1% şi 1,5% în următorii doi ani.

Creşterea recentă a preţului petrolului se poate dovedi, de asemenea, un risc pentru previziunile inflaţioniste ale băncii.

Tabloul inflaţionist rămâne foarte divergent între naţiunile europene. Creşterile anuale ale preţurilor în Germania, cea mai mare economie din zona euro, rămân cu mult peste ţinta de 4,3%, deoarece se luptă şi cu o contracţie economică.

Estimările Eurostat, agenţia de statistică a UE, indică inflaţia generală armonizată între ţările din zona euro la 5,6% în Franţa şi 3,2% în Spania, pentru septembrie, în timp ce Slovacia şi Slovenia au probleme, cu o inflaţie de 8,9% şi 7,1%.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#inflatie, #Eurostat, #preturi , #stiri economice