Pe langa faptul ca-ti fura datele personale, hackerii iti pot provoca si rani fizice - La ce trebuie sa fii atent

Marti, 23 August 2016, ora 21:09
5866 citiri
Pe langa faptul ca-ti fura datele personale, hackerii iti pot provoca si rani fizice - La ce trebuie sa fii atent
Foto: Bitdefender

Tot mai multe lucruri din casa devin inteligente. Poti controla cu ajutorul smartphone-ului lumina din casa, televizorul sau espressorul, de exemplu. Desi sunt utile, aceste dispozitive pot reprezenta tinte usoare pentru hackeri, care ne pot fura cu usurinta datele personale sau chiar ne pot face rau fizic.

Aceasta este concluzia unei investigatii recente a specialistilor in securitate cibernetica de la firma Bitdefender, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Ei au analizat un model popular de priza inteligenta care poate pune in pericol siguranta utilizatorilor. Gadget-ul este expus riscului unor actualizari cu software periculos si poate fi controlat de la distanta, conform cercetarii.

Dispozitivul iti permite sa pornesti sau sa opresti alimentarea cu energie electrica direct de pe ecranul telefonului. Priza poate fi folosita pentru a alimenta orice fel de aparat care necesita conectarea la o sursa de alimentare electrica - sisteme de alarma, aparatura medicala, camere de supraveghere, senzori de fum, termostate, televizoare smart, etc.

Cercetarea arata ca atacurile cibernetice care vizeaza dispozitive inteligente nu se mai limiteaza doar la prejudicii materiale sau la incalcarea drepturilor fundamentale ale omului prin accesarea datelor personale pana la cel mai mic detaliu, ci pot pune in pericol viata si integritatea corporala prin oprirea functionarii acestora.

Principalele vulnerabilitati identificate sunt legate de proceduri de autorizare si autentificare insuficiente, care permit modificarea parolei dispozitivului, injectarea de cod periculos si, ulterior, controlarea de la distanta a acestuia. Astfel, atacatorii pot sa ajunga in reteaua de Internet a victimelor, de unde colecteaza date personale si parole, dar si sa opreasca alimentarea cu energie electrica.

In cazul anumitor dispozitive, sistarea alimentarii cu energie conduce la oprirea dispozitivului, ceea ce poate cauza inclusiv pagube materiale sau vatamari corporale.

Cei de la Bitdefender nu au dezvaluit despre ce model de priza e vorba.

"Spre deosebire de alte vulnerabilitati ale dispozitivelor inteligente identificate anterior, acest tip de atac poate fi orchestrat de oriunde din lume. Practic, atacatorul nu trebuie sa se mai afle in aceeasi retea de Internet in care e conectat dispozitivul, ci il poate controla cu usurinta de la distanta sau chiar crea retele de botneti (dispozitive controlate de raufacatori pentru a raspandi spam si a instala amenintari pe alte calculatoare) ", spune Alexandru Balan, Chief Security Researcher al Bitdefender.

Sfaturi pentru utilizatori

Iata ce trebuie sa aveti in vedere daca vreti sa cumparati dispozitive inteligente pentru casa:

  • 1. Faceti inainte o scurta cercetare. Cronicile de pe internet pot descrie problemele de confidentialitate pe care alti utilizatori le-au identificat.
  • 2. Testati gadgetul si intelegeti cum functioneaza. Incercati sa gasiti raspunsuri la urmatoarele intrebari: Cum se conecteaza la Internet? Ce date acceseaza? Unde stocheaza datele si in ce circumstante? Pot ajunge datele pe mana unui necunoscut, daca reteaua Wi-Fi este atacata? Calculati raportul intre riscuri si beneficii.
  • 3. Cititi declaratia producatorului dispozitivului legata de protejarea dreptului la viata privata.
  • Dispozitivele inteligente de prin casa (care fac parte din categoria "Internet of Things") sunt, in general, tinte usoare pentru hackeri.

    Reamintim ca in luna martie specialistii Bitdefender au analizat alte patru dispozitive inteligente populare, cu peste 150.000 de clienti la nivel global, si au reusit sa controleze gadgeturile, fara ca proprietarii sa-si dea seama.

    C.P.

    Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
    Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
    Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
    Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
    Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
    Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
    #priza inteligenta hackeri, #hacker Internet of Things, #hackeri ranit fizic , #hacker