Metodele prin care America spiona Europa: cum poate fi accesata orice informatie

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 11:56
4648 citiri
Metodele prin care America spiona Europa: cum poate fi accesata orice informatie
Foto: BBC

Informatiile scoase la iveala de Edward Snowden au aratat ca guvernul american a pus la cale operatiuni de supraveghere in masa, indreptate inclusiv asupra aliatilor sai.

Aceste afirmatii au determinat Senatul SUA sa ceara un raport cu privire la metodele de supraveghere ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA), scrie BBC.

Astfel, potrivit documentelor scoase la lumina de Snowden, exista patru metode majore prin care agentiile de informatii spioneaza.

1. Accesarea informatiilor transmise pe Internet

Informatiile dezvaluite de Snowden au aratat cum NSA avea acces la datele primite de cele mai mari companii de tehnologie din lume. Documentele au aratat ca NSA avea acces la serverele a noua companii gigant, printre care Facebook, Google, Microsoft si Yahoo. Programul de supraveghere "Prism" analiza comunicarile online care se faceau prin serverele acestor companii. Potrivit informatiilor date publicitatii, NSA avea acces, impreuna cu serviciile de informatii britanice (GCHQ), la emailuri, la conversatiile pe chat, la fisiere stocate pe servere, la fisierele transferate precum si la informatii obtinute cu ajutorul retelelor sociale.

Cu toate acestea, companiile au negat ca ar fi oferit NSA, in mod direct, acces liber cate servere.

Potrivit profesorului Peter Sommer, specialist in investigatii digitale, agentiile secrete obtineau informatii prin aceste companii solicitand date precise, neavand acces la tot calupul de informatii.

Ce putea programul Prism sa acceseze?

Microsoft este una dintre companiile ale caror servere erau vizate de NSA. O decizie de altfel fireasca pentru ca aceasta firma are baze de date imense cu adrese de email, nume, adresa de domiciliu sau numere de telefon. Microsoft primeste de asemenea informatii de la browserele de Internet despre site-urile vizitate, adrese de IP si chiar data si ora la care anumite site-uri au fost accesate. Compania foloseste "cookie-uri" pentru a obtine mai multe informatii despre accesarile vizitatorilor.

Yahoo colecteaza informatii personale atunci cand userii isi creeaza conturi pentru anumite produse ale companiei si ofera date personale precum numele, adresa, data nasterii, codul postal si ocupatia. De asemenea, Yahoo strange si anumite informatii legate de computerul clientului si adresa sa de IP.

Google are o imensa baza de date cu informatiile personale ale utilizatorilor sai: nume, adresa de email, numar de telefon, cautarile vizitatorilor pe Internet, adrese de IP, conversatii de chat si in general toate alegerile pe care un user le face atunci cand se afla pe Internet.

Facebook cere informatii personale pentru crearea unui cont. Foarte multe informatii parvin companiei din activitatea in reteua sociala a fiecarui user: date personale, fotografii, localizare GPS si multe alte detalii legate de fiecare dintre noi.

Skype a fost cumparat de Microsoft si astfel compania are acces si la convorbirie dintre utilizatori.

2. Supravegherea cablurilor subacvatice de fibra optica

In iunie, informatiile dezvaluite de Edward Snowden pentru The Guardian au aratat ca serviciile de informatii din Marea Britanie tineau sub supraveghere cablurile de fibra optica.

Documentele date publicitatii arata ca GCHQ avea acces la 200 de atfel de cabluri, monitorizand 600 de milioane de comunicari online pe zi.

In octombrie, in presa italiana, a aparut informatia conform careia GCHQ si NSA aveau acces la trei cabluri subacvatice cu terminale in Italia, interceptand date comerciale si militare. Cele trei cabluri care au terminale in Sicilia sunt: SeaMeWe3, SeaMeWe4 si Flag Europe-Asia.

Se pare ca agentiile britanice si americane au obtinut o cantitate impresionabila de date, text, audio si video prin aceasta metoda. In contextul acestor descoperiri, Google, care are mai multe centre de date in Statele Unite si in lume, a transmis ca lucreaza acum la un sistem infailibil de criptare a datelor care sunt transmise prin aceste cabluri de fibra optica.

3. Interceptarea telefoanelor si decriptarea mesajelor

In octombrie, presa din Germania a publicat informatia ca telefoanele Angelei Merkel erau interceptate de mai bine de un deceniu. Potrivit documentelor, unitatea de interceptare se afla chiar in ambasada Americii din Berlin. Peste 80 de unitati similare au fost puse la punct in toata lumea de NSA.

Potrivit teoriilor din presa, se pare ca interceptarile au fost facute din spatele unui panou special, asezat in locul unei ferestre din cladirea ambasadei SUA din Berlin.

Potrivit expertilor in securitate, exista doua feluri de convorbiri telefonice. Convorbirile telefonice standard presupun un sistem de criptare separat de sistemul de transmitere a mesajului. Criptarea neintervenind imediat, este de ajuns ca sistemul de interceptare sa fie pozitionat inainte ca mesajul sa fie codificat sau dupa ce este decodificat, inainte de a fi transmis in receptor.

Al doilea fel de convorbire presupune un sistem de criptare integrata. Astfel, criptarea mesajului se face exact in momentul transmiterii si, spre deosebire de sistemul standard, mesajul este transmis printr-o retea privata.

Cu toate aceastea, ambele telefoane ale Angelei Merkel au fost interceptate. Primul, care avea sistem standard de criptare, era folosit pentru convorbirile politice si de partid. Al doilea, cu sistem de criptare integrata, era folosit pentru convorbirile cu membrii guvernului.

4. Spionaj direct la tinta

Potrivit publicatiei Der Spiegel, NSA a spionat birourile Uniunii Europene. Se pare ca Statele Unite au spionat, in mod direct si nemijlocit, retelele de computere ale Uniunii Europene din Washington precum si computerele ONU din New York. Potrivit documentelor, NSA ar fi spionat chiar retelele din birourile unei cladiri din Bruxelles unde Consiliul European isi desfasura activitatea.

Mai mult, in iulie, presa britanica a dezvaluit ca alte 38 de ambasade au fost tinta spionajului american.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#NSA spionaj America Europa, #infografie metode spionaj date Internet, #interceptari telefon Internet America Europa , #internet