Si-au lasat joburile pentru a porni o afacere pe Net: Moldovenii care ajung in Silicon Valley - Interviu

Joi, 02 Iunie 2016, ora 07:27
6641 citiri
Si-au lasat joburile pentru a porni o afacere pe Net: Moldovenii care ajung in Silicon Valley - Interviu
Foto: Planable

Patru tineri si-au lasat joburile din Republica Moldova pentru a veni la Cluj-Napoca ca sa-si dezvolte o afacere pe Internet. Decizia a fost una inspirata, deoarece in curand vor merge in SUA pentru a atrage investitori din Silicon Valley.

Ei au dezvoltat o platforma online, numita Planable, prin care pot fi create campanii de promovare pe retelele de socializare, pe care le poti gestiona foarte usor, indiferent de numarul lor.

Un alt punct forte este ca poti colabora si discuta cu clientii tot pe platforma, astfel ca se asigura un canal de comunicare eficient. Proiectul lor a fost realizat prin intermediul Spherik Accelerator, un program international dedicat antreprenorilor aflati la inceput de drum.

Cei patru tineri moldoveni au castigat de curand o competitie dedicata startup-urilor din cadrul evenimentului Techsylvania, la care au participat peste 100 de proiecte din 15 tari din regiune.

Marele premiu este o excursie in Silicon Valley, unde vor avea ocazia sa cunoasca investitori si oameni de afaceri americani, pe care ii pot convinge sa bage bani in proiectul lor.

Citeste si despre aplicatia unor romani care poate salva vieti

Ziare.com a stat de vorba cu Xenia Muntean, directorul executiv al Planable, pentru a afla cum au pus bazele afacerii, ce planuri de viitor si ce asteptari au de la excursia in America.

Cine se afla in spatele proiectului si cum ati ajuns sa participati la aceasta competitie?

Din echipa Planable mai fac parte Nicolae Gudumac (CTO), Vlad Calus (CMO) si Veronica Zubcu (PR). Echipa s-a format dupa Startup Weekend in Moldova, eveniment organizat anul trecut in noiembrie, unde am lucrat la un alt produs. Premiul oferit pentru castigarea competitiei a fost participarea la Product Bootcamp, program initiat de Spherik Accelerator in Cluj-Napoca.

Am renuntat insa la vechiul proiect pentru ca nu ne-ar fi adus unde suntem acum. Descoperisem in el probleme de structura, de design, de business. In lumea startup-urilor se vorbeste mult despre puterea esecurilor si despre cat de important este sa inveti din ele, noi am simtit pe pielea noastra cat de important este sa fii flexibil si sa lasi in urma proiectele care nu mai au sens.

Am renuntat la acel proiect, dar nu am renuntat la spiritul nostru antreprenorial.

Am plecat din Republica Moldova, ne-am lasat joburile, ne-am mutat in Romania si am pornit Planable de la zero la Spherik Accelerator. Cu ajutorul mentorilor, doar in trei luni l-am dezvoltat intr-un produs solid cu utilizatori, pe care l-am inscris in competitia Startup Avalanche.

Ce investitie a presupus crearea platformei?

Cea mai mare investitie a fost in zilele si noptile de munca grea pentru dezvoltarea proiectului, dar rezultatele obtinute pana acum ne-au demonstrat ca efortul nu a fost in zadar.

Cui ii e dedicata aceasta platforma? Cine o poate folosi?

Planable este o unealta pentru social media dedicat relatiei dintre agentie si brand, care permite vizualizarea, planificarea, aprobarea si postarea in timp real a planurilor editoriale de Facebook.

Ce poti face pe aceasta platforma? Care sunt atuurile sale fata de alte platforme similare (SocialBakers, de exemplu)?

Planable transforma modul in care agentiile colaboreaza cu clientii pe perioada derularii campaniilor pe retelele de socializare. Pana in prezent, nu a fost creat un tool atat de simplu si usor care sa faciliteze colaborarea in timp real, planificarea vizuala si procesul de aprobare in cadrul campaniilor derulate in social media.

In schimb, Socialbakers furnizeaza instrumente de analiza social-media, pe baza carora se pot realiza statistici si evalua rezultatele campaniilor derulate pe retelele de socializare.

Ce parere aveti despre rolul social media in viata moderna si cat de importante sunt retelele sociale pentru promovarea si cresterea unui brand?

Social media a ajuns sa faca parte din viata noastra, iar retelele de socializare devin, treptat, cele mai eficiente canale de promovare si crestere a brand-urilor, in special in aceasta perioada de declin al bannerelor online. Campaniile ingenioase pot avea un impact urias asupra brandurilor, pentru ca informatia cu potential de viralizare se propaga instant, in orice colt al lumii, pe retelele de socializare.

Ce planuri de viitor aveti pentru aceasta platforma?

Vrem sa ne concentram mai intai pe integrarea partii de asistenta pentru Twitter si Instagram in aplicatie. Apoi, vrem sa crestem echipa, sa ne mutam in Statele Unite ale Americii si sa demaram o campanie de marketing.

Ce sperati sa obtineti de la investitorii din Silicon Valley?

Excursia in Silicon Valley reprezinta o oportunitate uriasa pentru noi. Vom intalni investitori, acceleratoare, business angels, fonduri de venture capital si alti fondatori de startup-uri din zona cu care vom discuta pentru a-i atrage sa investeasca in compania noastra.

Ce lipseste Romaniei ca sa devina un fel de Silicon Valley european?

Cred ca Romania incepe sa atraga tot mai mult atentia investitorilor din intreaga lume. Iar organizarea unor evenimente care aduc in prim-plan proiecte antreprenoriale cu potential urias la nivel global arata ca suntem pe drumul cel bun.

Cred ca Romania are toate sansele sa devina, in cativa ani, o destinatie globala pentru antreprenoriat.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#afaceri moldoveni Silicon Valley, #companie moldoveni Silicon Valley, #platforma Cluj Silicon Valley, #companie Cluj Silicon Valley , #platforma