Windows 95 a implinit 20 de ani: Sistemul de operare ce a scris istorie (Video)

Marti, 25 August 2015, ora 11:50
3571 citiri
Windows 95 a implinit 20 de ani: Sistemul de operare ce a scris istorie (Video)
Foto: Facebook/Microsoft Romania

In urma cu 20 de ani, Microsoft schimba lumea cu Windows 95, sistemul de operare ce a reprezentat inceputul unei revolutii care a ajutat la modelarea industriei IT.

Lansarea a avut loc pe 24 august 1995, aminteste The Telegraph.

Calculatoarele erau din ce in ce mai populare, insa aparitia Windows 95 a condus la o "explozie" a pietei.

Microsoft a avut un motiv ascuns pentru jocurile Solitaire si Minesweeper

Pe langa faptul ca reprezenta un progres urias in domeniul sistemelor de operare, el a introdus cateva functii populare si in prezent, precum butonul Start si bara de unelte. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca software-ul s-a transformat intr-un fenomen socio-cultural.

Actorii Matthew Perry si Jennifer Aniston (atunci jucau in popularul serial "Friends") au realizat un videoclip promotional, in care ii invatau pe utilizatori cum sa foloseasca noua platforma.

Cladiri importante din SUA, precum Empire State Building si CN Tower din Toronto, au fost luminate in culorile Microsoft, iar formatia Rolling Stones a primit 8 milioane de dolari pentru ca piesa "Start Me Up" sa fie folosita in reclamele difuzate la televizor.

Pentru prima data in istorie, o lansare in domeniul IT a devenit un fenomen la nivel global. Cei mai entuziasti s-au asezat la coada in fata magazinelor de specialitate pentru a cumpara Windows 95, cam cum se intampla de cativa ani cu produsele Apple.

Moment istoric

Sursa citata mentioneaza ca lansarea sistemului de operare a fost un moment esential, nu doar in istoria Microsoft, ci si in cea a calculatoarelor.

Windows 95 a introdus meniul Start - care e atat de popular incat Microsoft a fost nevoit sa il reintroduca dupa ce l-a scos in 2012 - si bara de unelte, ce a schimbat modul in care calculatorul ar trebui sa functioneze in era Internetului.

Software-ul a fost un pas urias inainte in ceea ce priveste grafica si functiona cu majoritatea pieselor hardware existente la acea vreme pe piata.

De asemenea, lansarea a venit la momentul potrivit, deoarece calculatoarele se ieftinisera, iar utilizatorii incepeau sa isi dea seama ca pot face multe lucruri cu un astfel de dispozitiv.

Windows 95 a fost urmat la o saptamana de browser-ul Internet Explorer, care a fost adoptat de foarte multi posesori de PC-uri.

Software-ul a devenit atat de popular, incat a fost achizitionat in mai mult de 7 milioane de unitati in primele cinci saptamani, potrivit The Verge.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Windows 95 implinit 20 ani, #Windows 95 aniversare , #windows