Adevăratul motiv pentru care UEFA nu vrea naționala Israelului la turneul final al EURO 2024

Sambata, 28 Octombrie 2023, ora 07:51
8898 citiri
Adevăratul motiv pentru care UEFA nu vrea naționala Israelului la turneul final al EURO 2024
Nationala Israelului FOTO facebook

UEFA a stabilit când va juca echipa națională a Israelului, adversara României în preliminariile EURO 2024, meciurile amânate în urma atacului declanșat de gruparea Hamas în „Țara Sfântă”, la începutul acestei luni.

În urma deciziei luate în Elveția, programul Israelului este absolut infernal, urmând să joace nu mai puțin de patru meciuri într-un interval de numai 10 zile, în trei țări diferite.

Astfel, elevii lui Alon Hazan vor disputa cele două restanțe pe 12 noiembrie (în Kosovo), respectiv 15 noiembrie (cu Elveția – foarte probabil în Ungaria), apoi vor intra în programul stabilit inițial și vor întâlni România, pe 18 noiembrie, teoretic pe teren propriu, practic tot în Ungaria, și Andorra, în deplasare, pe 21 noiembrie.

Sunt zece zile în care naționala Israelului se va deplasa pe traseul Kosovo-Ungaria-Andorra, pentru patru partide, fapt care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria preliminariile unei competiții de fotbal. Nici măcar la turneele finale, o echipă nu a jucat patru meciuri în zece zile.

Campionatul din Israel e întrerupt de trei săptămâni

Problemele Israelului nu se opresc aici, deoarece campionatul din Țara Sfântă este întrerupt, iar măcar jumătate dintre fotbaliștii care sunt chemați la națională nu au mai jucat de la începutul lunii octombrie și la ora meciurilor din preliminarii vor avea mai bine de o lună de inactivitate.

Intransigența UEFA, care a comasat meciurile Israelului într-o perioadă atât de strânsă, refuzând să le programeze în decembrie sau chiar ianuarie, cum a cerut forul de la Tel Aviv, ascunde și un fapt destul de ușor de intuit.

Există precedentul Munchen 1972

Eventuala calificare și prezență a Israelului la turneul final din Germania este un potential pericol de atentate. Occidentul și așa fierbe prin manifestări pro-Palestina, iar Germania este țara în care se află milioane de imigranți musulmani, majoritatea dușmani declarați ai Israelului. Plus că evreii nu sunt nici acum câtuși de puțin populari în Germania, țară unde s-a născut Holocaustul, cel mai mare genocid din istoria omenirii.

Dincolo de asta există un precedent periculos, derulat în 1972, la Olimpiada de la Munchen. Atunci, la data de 4 septembrie, delegația Israelului a fost atacată în parcul olimpic de opt membri ai grupării teroriste palestiniene Septembrie Negru, îmbrăcați în treninguri negre și înarmați până în dinți.

Rezultatul masacrului a fost moartea a 11 membri ai delegației sportive israeliene și a unui polițist vest-german. Cinci dintre cei opt teroriști palestinieni Septembrie Negru au fost și ei uciși de polițiștii vest-germani, în cadrul unei încercări eșuate de a-i elibera pe ostatecii israelieni.

Cei trei teroriști capturați au fost eliberați ulterior de autoritățile vest-germane pentru a recupera un avion Lufthansa capturat de teroriști palestinieni în octombrie 1972.

Jocurile Olimpice de atunci au fost perturbate și întrerupte două zile, iar acest atentat a rămas cea mai urâtă pată din istoria competiției.

Nimeni nu vrea un cartof fierbinte la turneul final

E lesne de înțeles că aceste condiții, prezența Israelului la turneul final al EURO 2024 ar fi un cartof fierbinte pentru fotbalul european și un pol generator de probleme pe care nimeni nu și le dorește. Mai mult ca sigur și președintele FRF, Răzvan Burleanu, care are o poziție importantă și apreciată la UEFA, a făcut lobby, în culise, pentru ca Israelul să nu beneficieze de programul pe care l-ar fi dorit Federația de la Tel Aviv.

În calculele hârtiei, dacă Israel nu obține niciun punct din dubla contra Kosovo și Elveția, România se califică la EURO 2024 cu doar un punct obținut în meciul direct. În orice alt scenariu, este nevoie fie de o victorie cu Israel, fie de punct sau puncte cu Elveția, în ultimul meci din grupă care se va juca pe Arena Națională.

Clasamentul Grupei I

1.România – 16p (8 meciuri)

2. Elveția – 15p (7 meciuri)

3. Israel – 11p (6 meciuri)

4. Kosovo – 7 p (7 meciuri)

5. Belarus - 6 p (8 meciuri)

6. Andorra – 2 p (8 meciuri)

Programul Grupei I

12 noiembrie: Kosovo – Israel (Priștina)

15 noiembrie: Israel – Elveția (loc de disputare în discuții – probabil Debrecen)

18 noiembrie: Israel – România (loc de disputare în discuții – probabil Debrecen), Elveția – Kosovo (Basel)

21 noiembrie: Andorra – Israel (Andorra la Vella), România – Elveția (București)

Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#Israel, #nationala, #UEFA, #preliminarii, #EURO 2024, #precedent, #atentate , #stiri fotbal