Darea in plata schimba Codul Fiscal: Se clarifica un subiect important, dar se adauga o hartie la dosar

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 07:45
8693 citiri
Darea in plata schimba Codul Fiscal: Se clarifica un subiect important, dar se adauga o hartie la dosar
Foto: Adrian Benta

Darea in plata a starnit numeroase controverse, iar una dintre ele a fost legata de impozitul care trebuie platit la stat. Pentru a clarifica situatia, autoritatile au propus o modificare a Codului Fiscal.

In ciuda unei mediatizari excesive, initiatorii legii nu s-au gandit ca transferul imobilului de la persoana fizica catre banca intra in sfera impozitului pe venit.

Ideea e ca s-ar fi ajuns la niste sume uriase, pe care debitorul nu si-ar fi permis sa le plateasca, daca stam sa ne gandim ca darea in plata ar trebui sa-i ajute pe cei care nu au o situatie financiara prea fericita.

Pentru a rezolva aceasta situatie, autoritatile au supus dezbaterii publice un proiect de modificare a Codului fiscal, care presupune ca transferul de active in cazul darii in plata este scutit de plata impozitului pe venit. Atentie, poti beneficia de aceasta scutire o singura data!

Insa in celebrul stil romanesc, birocratia creste in loc sa scada, caci legiuitorul introduce un Registru in care vor fi consemnati cei ce au beneficiat de prima scutire de impozit la darea in plata.

Dar haideti sa analizam principalele prevederi normative ale proiectului de modificare a Codului fiscal.

Ce presupun modificarile aduse Codului Fiscal

Scutirea de impozit se realizeaza prin adaugarea unei noi prevederi normative la cele existente la art. 111 din Codul Fiscal, temei normativ ce enumera punctual lipsa impozitarii in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, prin prima dare in plata, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016, indiferent daca darea in plata este facuta in calitate de debitor, codebitor sau coplatitor, sau de catre garanti personali sau ipotecari.

Prin prima dare in plata se intelege actul/actele translative ale dreptului de proprietate privind stingerea datoriilor izvorate dintr-un contract de credit, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016.

De dispozitiile acestei reglementari beneficiaza atat debitorul principal, cat si codebitorul sau coplatitorul, precum si garantii personali sau ipotecari, daca prin actul de dare in plata se transfera si dreptul lor de proprietate asupra proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal cu care au garantat in vederea stingerii obligatiilor asumate prin creditul respectiv.

Se "naste" o noua hartogaraie

De asemenea, la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se infiinteaza Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata prevazute de Legea nr. 77/2016.

In esenta, procedura consta in faptul ca persoana fizica solicita notarului un certificat din care sa rezulte ca nu a mai beneficiat de impozitare si, in baza acestuia, se realizeaza darea in plata scutita de impozit.

Mai exact, in acest Registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise in conformitate cu prevederile Legii nr. 77/2016.

Persoana fizica solicita notarului public un certificat eliberat care sa ateste faptul ca nu s-a mai inregistrat nici un alt act de dare in plata potrivit Legii nr.77/2016, pana la data autentificarii actului de dare in plata.

Consultant Fiscal,

drd. ec. Adrian Benta

www.bentaconsult.ro

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#impozit legea darii in plata, #dare plata impozit, #cine plateste impozitul dare plata, #costuri dare plata , #banci