Ziare.com

Leonard Orban: Rata de absorbtie a fondurilor europene va creste la 6-7%

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 22:21

   

Leonard Orban: Rata de absorbtie a fondurilor europene va creste la 6-7%
Rata externa de absorbtie a fondurilor europene (platile intermediare de la Comisia Europeana) va creste de la 4% la 6-7%, in momentul in care se va relua procesul de transmitere a cererilor de rambursare, probabil peste doua saptamani, a declarat marti, la o dezbatere pe tema fondurilor europene, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a explicat ca din luna iulie, la momentul suspendarii transmiterii de cereri de rambursare catre CE, s-au acumulat cereri de rambursare la autoritatile implicate in gestionarea fondurilor europene, in special la autoritatea de certificare de plati.

Rata de aborbtie a fondurilor comunitare se calculeaza in doua moduri. La sfarsitul lunii octombrie 2011, rata interna de absorbtie (platile interne catre beneficari) era de 14,35%, respectiv 12,77 miliarde lei, iar rata externa de absorbtie era de 3,72% (715,51 milioane euro) si a ajuns intre timp undeva la 4%, potrivit lui Orban.

El a precizat ca rata externa de absorbtie a fost influentata de faptul ca, din iulie 2011, autoritatile romane au decis, pe baza consultarilor cu CE, sa nu mai transmita cereri de rambursare la Bruxelles.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

'Intai a trebuit sa rezolvam anumite probleme ce tin de sistemul de achizitii publice, inclusiv modificarea arhitecturii, mai multa rigurozitate pentru ca au fost constatate probleme sistemice. Ni s-a cerut o reverificare a tuturor proiectelor care au implicat achizitii publice. Cele doua conditii sunt evaluate de CE, chiar ieri a avut loc o intalnire la nivel tehnic, intre expertii romani si cei ai CE. Speram ca in maxim doua saptamani sa avem o decizie a CE, daca putem sa reluam acest proces de transmitere a cererilor de rambursare catre CE sau nu', a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Daca raspunsul CE este unul pozitiv, Guvernul poate trimite din nou catre Comisia Europeana facturi spre rambursare pentru programele cu bani europeni.

La sfarsitul lunii iulie, autoritatile romane au decis sa nu mai trimita cereri de rambursare catre Comisia Europeana, dupa ce Bruxelles-ul a suspendat platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional, in urma descoperirii unor nereguli.

Alocarea UE pentru Romania in perioada 2007-2013 in domeniul fondurilor structurale si de coeziune este de 83,212 miliarde lei, iar pana la finalul lunii octombrie 2011 au fost depuse proiecte totalizand 239,12 miliarde lei si aprobate proiecte de 58,45 miliarde lei.

In 2012, autoritatile romane si-au propus, prin proiectul de buget, sa atraga fonduri UE de sase miliarde euro, din care 2,4-2,5 miliarde euro pe agricultura si dezvoltare rurala si 3,5-3,6 miliarde euro pe fonduri structurale si de coeziune. Obiectivul privind rata externa de absorbtie este de minim 20%.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1246 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vom vedea !

Pina una alta e doar ....pe hirtie !

 

Pe hartie, da, dar nici macar acolo nu depaseste 7 la suta!

Acesta este motivul pentru care Romania a resimtit criza intr-un mod atat de brutal. Guvernul asta pervers Basescu-Udrea-Boc a intocmit bugete anuale in care accentul s-a pus pe cheltuirea directa a banilor romanesti si mai putin pe cofinantarea proiectelor cu bani europeni, asa cum au facut polonezii de pilda, polonezi care au o rata de absorbtie a fondurilor europene de 100 la suta!
De aceea Polonia a inregistrat o continua crestere economica, in timp ce Romania s-a dus pe tobogan...
Dar, poate ca asta merita cei care a votat portocaliu. Au votat, acum sa danseze cum vrea muschiul lui Udrea.
Problema e ca si cei care nu au votat portocaliu sufera la fel, nemeritat.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor