Ziare.com

Guvernul nu poate reduce nici TVA, nici contributiile sociale in 2013 - afla motivul

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 19:51

   

Guvernul nu poate reduce nici TVA, nici contributiile sociale in 2013 - afla motivul
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, ca Guvernul nu poate reduce in acest an nici valoarea TVA si nici contributiile la asigurarile sociale (CAS).

Motivul invocat este ca aceste masuri ar urma "sa dezechilibreze situatia actuala" a finantelor, care este "foarte buna din toate punctele de vedere".

"Este o discutie despre reducerea TVA la produsele de baza in a doua parte a anului. Daca va referiti la TVA in general, nu cred ca ne putem permite anul acesta sa reducem TVA. Nu s-a discutat in Guvern si nici nu cred ca se va putea anul acesta. Suntem intr-o situatie destul de buna, in care Romania este stabilizata.

A aparut o crestere economica importanta in context european general, o pozitivare a balantei comerciale, ceea ce este foarte bine si ar fi pacat ca acum sa luam niste masuri care sa dezechilibreze situatia aceasta, care este foarte buna din toate punctele de vedere. Deci nu cred ca anul acesta putem sa ne permitem sa reducem TVA", a declarat Dragnea, la o conferinta de presa din Bistrita, informeaza Mediafax.

In plus, Guvernul nu poate reduce nici CAS, pentru ca nu exista alta sursa de crestere a veniturilor.

Chitoiu: Vrem sa reducem TVA sau CAS de la 1 ianuarie

"Nu am reusit sa schimbam aceste reguli aritmetice, dar daca va creste nivelul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, daca vor aparea semne serioase de alte surse de venituri, discutia nu e blocata. La ce avem acum pe masa, in Romania, nu putem discuta, cred, anul acesta de asa ceva. Daca, Doamne ajuta, vor aparea semne foarte bune, discutia este deschisa", a afirmat Dragnea.

Imposibilitatea aplicarii acestor masuri a fost enuntata si de specialistii consultati de Ziare.com, care au precizat ca motivul pentru care nivelul actual al celor doua cote este ridicat este acela ca bugetul are nevoie de bani, iar simpla supozitie ca o relaxare fiscala va duce la cresterea bazei de colectare, adica vor plati CAS sau TVA mai multe persoane, compensand pierderile din urma reducerii lor, este riscanta in contextul in care nu sunt luate alte masuri pentru cresterea veniturilor.

Guvernul decide: Reducerea CAS sau a TVA. Cum te afecteaza fiecare

Reducerea contributiilor de asigurari sociale a fost discutata cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), la finalul lunii ianuarie.

Ulterior, Finantele au decis ca vor face o analiza de impact pe parcursul lui 2013, pentru ca sa se afle daca masura poate fi aplicata anul viitor.

"Reducerea contributiilor de asigurari sociale este un subiect complicat si Fondul Monetar International are nevoie de timp pentru a analiza efectele unei astfel de masuri", a declarat atunci seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

Masura a fost inclusa in programul de guvernare al Cabinetului Ponta 2, unde USL promite ca va scadea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

In plus, ei mai sustineau ca vor sa reduca TVA de la 24% la 19%, pana la finalul mandatului, in 2016.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2608 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-a rezolvat: nu se poate; deoarece si "pentru ca nu exista alta sur

sa de crestere a veniturilor". Ca sa fim linistiti total toaasu Dragnea ne asigura ca "Motivul invocat este ca aceste masuri ar urma "sa dezechilibreze situatia actuala" a finantelor, care este "foarte buna din toate punctele de vedere". RETINETI din toate punctele de vedere, adica pe intelesul bizonilor - lor le merge bine cat timp cotizam noi din venituri, salaru mediu/minim, pensia de subzistenta. Ca ei este multi si hotaratzi: 588 inmultit cu trei sau patru numai la vedere, ce se subantelege nu se mai pune, doar influenteaza tendintile proletaroase.
Felicitari sincere guvernului cel mai cinstit, ca ne-ati prostit si de data asta: sunteti muuulti si hotaratzi comparativ cu noi, doar multi si buni platnici!

 

Dragnea minte cu buna stiinta !

Incasarile la fcele edoua bugete ( De statr si de asigurari de sqanatate) nu se face mutand banii dintr-uhjn buzunar in altul ci NUMAI prin cresterea numarului locurilor de munca intr-o economie in dezvoltare, cresterea salariilor si reducerea evaziunii fiscale.
In aceaste trei situatii majore, guvernul este inafara problemelor.
Doar de haulit e bun guvernul.

 

Caonfirmarea Guvvernului Boc!

Care a facut stabilitatea!
In rest minciuni si varani!

 

De la inceput

reducerea TVA la unele alimente a fost o baliverna populista de-a lui Ponta. Asa cum este si povestea de ieri cu taierea salariilor nesimtite.

 

Ba se poate

Cresterea gradului de colectare si reducerea economiei "gri" rezolva problema.
Dar exista vreun interes sa creasca gradul de colectare, si sa iasa economia "gri" la vedere?
Guvernul are toate mijloacele, dar oare are vointa necesara?

 

Da, dar nu mai exista economie, nici alba, nici neagra, nici gri.

S-a micit, de aproape nu se mai vede. Asa ca nu prea mai au ce colecta, decat prafu' de pe toba. Mai pot sa confiste averile ce nu pot fi justificate prin munca cinstita. Dar nu-i lasa Constitutia. Si nu cred ca-i vor schimba paragraful cu "licitul", n-au interes. Vor face Constitutia harcea-parcea, dar de paragrafu' asta nu se vor atinge. Asa ca, bine zice nenea Dragnea: Nu se poate! Si nici nu se va putea (asta a gandit-o, nu a zis-o!). Sa va intre bine in cap...

Guvernul nu poate nimic!

Aia nu poate, cealalta nu poate, aialalta nu poate anu' asta, nici la anu' s.a.m.d.
Ce poate? Nimic! Guvern de impotenti.
Ii mai rabdati mult, fratilor? Si e vorba de 4 ani fara 4 luni. Nici macar 6 luni n-au trecut si s-a ales prafu' din tot ce au promis. Stati sa vedeti peste 4 ani...

 

daca analizezi taxele

nu sta vreuna in picioare, toate is ilegale. Legale in acest sistem fascist. E ca si cu ai plati pentru o sticla de cola 6 lei la privat (cerere/oferta) si 12 lei la stat (pret stabilit unilateral si esti obligat sa platesti). Asta da libertate... nu multumesc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor