Sub 5 la suta dintre persoanele cu dizabilitati sunt angajate - Studiu

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:24
3073 citiri
Sub 5 la suta dintre persoanele cu dizabilitati sunt angajate - Studiu

Doar 4,6 la suta din cele 622.892 de persoane cu dizabilitati au un loc de munca, in medie unu la suta sunt angajate in institutiile publice, situatia fiind "dramatica" in institutiile centrale, rezulta dintr-un studiu prezentat, miercuri, de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Cercetarea facuta de IPP arata ca in iunie 2013, la nivel national, erau angajate 29.184 de persoane cu dizabilitati si erau inregistrate 622.892 de persoane cu dizabilitati neinstitutionalizate.

Desi cifra este in usoara crestere (28.756 in decembrie 2012, 27.861 in decembrie 2011, 27.420 in 2010 si 28.826 in 2009), autorii studiului atrag atentia ca procentul persoanelor cu handicap angajate este extrem de mic.

Analiza privind angajarea persoanelor cu dizabilitati la nivelul primariilor muinicipii resedinta de judet arata ca doar Primaria Focsani respecta Legea 448 privind protectia persoanelor cu handicap, care obliga orice institutie publica sau privata cu mai mult de 50 de angajati sa incadreze in munca si persoane cu handicap (cel putin patru la suta din numarul de angajati).

In Primaria Focsani sunt angajate 4,21 la suta persoane cu dizabilitati, iar in afara de aceasta, doar primariile din Zalau si Targoviste mai au peste trei la suta dintre angajati cu dizabilitati.

La polul opus, in primariile din Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Piatra Neamt, Calarasi si Alexandria nu lucreaza nicio persoana cu dizabilitati. Procente nesemnificative sunt inregistrate si la primariile din Bacau, Vaslui, Alba-Iulia, Targu Mures, Iasi, Bucuresti, Slatina, Resita si Braila (sub 0,5 la suta).

La nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC), procente de peste patru la suta privind angajarea persoanelor cu dizabilitati sunt inregistrate in Mehedinti (5,78 la suta), Salaj (5,25 la suta), Sectorul 1 Bucuresti (5 la suta) si Vrancea (4,32 la suta).

"Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului ar trebui sa fie primele care sa dea un semnal si sa incurejeze intrarea pe piata muncii a acestor oameni", a declarat directorul de programe de la IPP, Elena Iorga.

Ea a precizat ca DGASPC Braila nu are niciun angajat cu dizabilitati, iar directiile din Mures, Teleorman, Covasna si Neamt inregistreaza procente scazute, de pana la 0,5 la suta.

Elena Iorga a mai atras atentia ca "situatia este dramatica" la nivelul institutiilor publice centrale, cel mai mare procent, de 0,92 la suta, inregistrandu-l Ministerul Justitiei, in timp ce Presedintia si Ministerul Culturii nu au nici macar cate un angajat cu dizabilitati.

Astfel, procentul de angajare a persoanelor cu dizabilitati este de 0,98 la suta in primarii, 0,93 la suta in institutii publice centrale si 1,66 la suta in DGASPC-uri.

Analiza are la baza informatii oficiale furnizate de catre institutiile publice centrale si locale in temeiul Legii 544/2001, referitoare la obligatia institutiilor publice de a angaja persoane cu dizabilitati, respectiv de a accesibiliza mediului public.

Esantionul de institutii a cuprins: 41 primarii ale municipiilor resedinta de judet, cele sase primarii de sector din Capitala si Primaria Municipiului Bucuresti, 41 de directii generale ale finantelor publice, sase administratii ale finantelor publice de sector din Bucuresti, 42 de tribunale, 10 universitati din marile centre universitare, 42 de spitale municipale, 47 de DGASPC-uri din tara si din Bucuresti si 16 ministere ale actualului Cabinet.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#persoane dizabilitati angajare, #slujba persoane dizabilitati , #angajatori