Secretul succesului german

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 08:07
6016 citiri
Secretul succesului german
Foto: eur.army.mil

Programul de ucenicie pentru tineri este considerat a fi cea mai importanta arma a Germaniei in lupta impotriva somajului in randul tinerilor. Mai mult de 65% dintre germani isi incep cariera cu un stagiu de ucenicie.

Rata somajului in randul tinerilor este de 7,5% in Germania, cea mai scazuta din Europa si insignifianta comparativ cu situatia din Spania si Grecia, unde unu din doi tineri nu are un loc de munca. La nivelul Uniunii Europene, 5,51 de milioane de persoane cu varste mai mici de 25 de ani sunt somere.

Liderii europeni au pus la bataie 8 miliarde de euro pentru a lupta impotriva acestui fenomen ingrijorator, iar sistemul de invatamant dual al Germaniei a fost mentionat cu ocazia discutiile pe aceasta tema ca fiind o posibila modalitate de rezolvare a problemei.

De ce Obama vrea ca SUA sa semene mai mult cu Germania

Mai exact, programul guvernamental german combina perioada de practica cu educatia vocationala la nivel liceal sau universitar. Prin programele de ucenicie, se asigura dezvoltarea abilitatilor practice ale tinerilor in cadrul organizatiilor.

"Avantajul pentru tineri este ca au sanse ridicate de angajare, iar pentru companii - ne instruim propriii angajati pentru viitor. Peste 80% (dintre ucenici - n.red.) raman in cadrul companiei, fiind angajati pe termen lung", a spus Martin Stoeckmann, seful centrului pentru educatie si instruiere al Siemens, pentru CNBC.

Acest sistem ajuta si economia Germaniei, sustin specialistii.

Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia

"Germania este aproape de ocuparea completa a fortei de munca in acest moment, iar programele de ucenicie au contribuit in mod evident la crestere - schemele de ucenicie functioneaza foarte bine in firmele mici si mijlocii, deoarece furnizeaza forta de munca ieftina pentru companii, in timp ce tinerii beneficiaza de pregatire practica", a explicat economistul Carsten Brzeski.

Programul functioneaza atat de bine, incat guvernul german a initiat o serie de masuri pentru a atrage si tineri din alte tari, precum Spania sau Marea Britanie.

Cum se foloseste Germania de somajul din Europa

Dupa absolvirea liceului, asigurarea unui loc la facultate, mult ravnit odinioara, nu a fost o prioritate pentru Stephanie Neumann, o tanara din Marea Britanie. In schimb, ea a optat pentru un stagiu de ucenicie in Germania, la gigantul din domeniul ingineriei Siemens.

Tanara considera ca aceasta decizie ii ofera perspective mai bune privind locul de munca.

"Daca mergi la universitate, atunci cand termini, obtii aceasta diploma importanta. Dar, avand in vedere situatia economica, nu vei avea sansa sa obtii un loc de munca cu diploma ta", a spus pentru aceasta pentru CNBC.

In plus, oportunitatea de a lucra in cea mai mare economie europeana si de a inveta limba nu sunt avantaje neglijabile, a mai subliniat britanica.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#ucenicie companii Germania, #somaj Europa, #solutii tineri someri, #locuri munca tineri , #locuri munca Germania