Care sunt cele mai stresante locuri de munca

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 09:10
6194 citiri
Care sunt cele mai stresante locuri de munca
Foto: Abc News

Conform unui studiu intocmit de societatea americana CareerCast, au fost definite locurile de munca cele mai putin solicitante la nivelul anului 2014, deci capabile sa supuna personalul la mai putin stres, dar si cele mai stresante, capabile sa te scoata din fire in orice moment.

Lista surprinde prin faptul ca profesiile sunt total diferite unele de altele, iar persoanele implicate pot fi din cele cu pregatirea cea mai modesta sau cu inalte studii academice. Se pare ca stresul cauzat de munca nu face diferentiere de nivelul pregatirii, de titluri si diplome, ci numai de solicitarea la care ne supune munca in sine, informeaza portalul ABC News.

Cei mai stresati si cei mai putin stresati

In acest sens, in topul listei celor mai putin stresati se afla coaforii, bijutierii si profesorii universitari, daca intreaga activitate a acestora se rezuma la nobila munca de la catedra. Sunt categorii complet diferite unele de altele, dar solicitarea nervoasa este la fel de putin incordata la toti profesionistii acestor categorii.

Urmeaza in ordine profesia de croitoreasa, respectiv de croitor, cea de dietetician, de bibliotecar, de functionar la evidenta diferitor fisiere medicale, artist multimedia, operator de presa.

Din cadrul celor mai stresante profesii, sunt date ca exemplu cea de personal militar inrolat in operatiuni, de pompier operativ si de pilot de avion.

Exista si un alt top, poate mai complet, care tine seama nu atat de profesie, cat de conditiile de munca, respectiv de cadrul in care se desfasoara munca:

Activitatile care obliga la calatorii frecvente in interesul serviciului.

Activitati cu gradul de incordare aflat in crestere, in timpul exercitarii serviciului.

Actvitati care impun termine limita pentru terminarea unor sarcini.

Lucrul fata in fata cu publicul.

Activitati care impun permanenta competitivitate in cadrul companiei.

Activitati care impun mentinerea unei anumite conditii fizice.

Artivitati care se desfasoare in conditii de mediu neadecvate.

Activitati care ar putea pune propria viata in peircol.

Riscul unui pericol iminent in desfasurarea activitatii.

Participarea la reuniuni publice.

Cazul cand viata altuia este in pericol.

Exista si factori subiectivi

Este totusi cazul sa precizam ca factorii provocatori de stress sunt legati de pregatirea angajatului. Cu cat cunostintele lui sunt mai temeinice, cu cat experienta in munca este mai indelungata, iar pregatirea teoretica mai solida, cu atat angajatul este mai sigur pe el, iar gradul de stres in timpul muncii este mai redus.

Este bine stabilit pentru cazul aviatorilor si al pompierilor ca acesti factori sunt hotaratori in pastrarea echilibrului psihologic de care au ei nevoie, pentru ca stresul la care le este supus sistemul psihologic si nervos sa fie mai redus.

Studiul precizeaza ca lista celor mai stresante profesii nu este universal valabila in timp. Nu putem spune ca s-a schimbat esential de la un an la altul, dar de la un deceniu la altul se schimba cu sigurnata. Spre exemplu, profesia de aviator era mult mai stresanta acum cateva decenii, pentru ca si riscurile erau atunci mai mari.

Cum e cand esti profesor in SUA

Pe acest considerent, studiul face si o analiza in viitor. Astel, constata ca profesia de audiologist va fi mult mai solicitata in viitor, iar exercitarea ei presupune mai mult efort nervos, decat in prezent. Cauza sta in cresterea gradului de imbatranire a populatiei, iar batranii, cum se stie, au dificultati de auz.

Munca specialistilor cu batranii va fi in viitor mult mai grea si mai solicitanta decat astazi, ceea ce determina un grad de stres mai ridicat.

In schimb, munca profesorilor universitari se mentine in categoria celor mai putin stresante si acest lucru ar merita o explicatie. El se refera la Statele Unite, unde numai prin participarea la bacalaureat si cercetare un profesor universitar castiga intre 82.115 dolari si 579.363 dolari. Este o recompensa onorabila, care il face pe profesor sa se simta confortabil in munca pe care o exercita.

Dar, mai important decat acest lucru este satisfactia profesorului universitar de a pregati tinerii studenti care, formati de el, ajung la randul lor asistenti, conferentiari si pana la urma poate pofesori. Fata de aceasta satisfactie enorma, stresul nu-si gaseste locul.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#munca stres, #evitare stres, #profesii stresante , #piata muncii