Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 16:08
11730 citiri
Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria
Foto: Romania Tv

Presedintele Traian Basescu cere Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria detinuta de Lukoil la Ploiesti, daca vineri compania rusa va stabili sa nu mai reia productia.

"Daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti. Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta ii este abordarea. Lukoil trebuie sa hotarasca: respecta legile statului roman sau daca vrea legile de la Moscova, se se duca acolo, nu in Romania", a declarat Traian Basescu, intr-o declaratie de presa.

"Justitia noastra este in fata unui santaj, a unei presiuni, si Doamne fereste sa se cedeze la ea, ca maine aflam ca nu mai face nimeni profit in tara asta, ca asa se poarta daca esti strain", a adaugat presedintele Romaniei, care a vorbit de faptul ca discuta acum "doar presiunea facuta de un lider al companiei impotriva procurorului si a Guvernului Romaniei".

"O astfel de abordare este inadmisibila", a sustinut presedintele Romaniei.

Procurorul general acuza Lukoil ca pune presiune pe procurorul de caz

"In momentul asta, Guvernul Romaniei ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit tehnic sa o preia si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in rafinarie", a spus Traian Basescu.

"Daca, bazat pe presiune, care imi pare o abordare de tip putinian - asa ceva face Putin, nu intr-o tara a UE -, comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Lukoil nu poate sa spuna 'Inchid, ca asa vreau eu'", a adaugat presedintele Traian Basescu.

Basescu: Lukoil i-a dat banii lui Ponta

Presedintele Romaniei a facut consideratii si pe marginea sumelor pe care Lukoil le vireaza statului roman.

Ponta vrea ca rafinaria Lukoil sa functioneze: Daca se inchide, nu mai recuperam prejudiciul

"Am mai auzit o minciuna: Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 700 de milioane de euro pe an. Lukoil de cinci ani merge in pierdere, ceea ce ma face sa gandesc ca, la terminarea anchetei, s-ar putea ca cele 230 de milioane de euro sa fie doar o deschidere, vizavi de suma.

Lukoil i-a dat banii lui Ponta, i-a dat banii din acciza. Lukoil n-a avut profituri, asa arata declaratiile lor din ultimii cinci ani, din care sa fi dat statului roman. Cele 700 de milioane de euro sunt accizele pentru statul roman. Oricine, cumulat, ar fi dat aceeasi acciza statului roman", a sustinut presedintele Basescu, care a vorbit de atitudinea Lokoil ca despre "un santaj".

Dosarul Lukoil

Grupul Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei, a anuntat miercuri, la Ploiesti,Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedintele grupului rusesc.

Lukoil, ultimatum pentru procurori: Altfel inchidem definitiv rafinaria de la Ploiesti

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput perchezitiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.

Ulterior a avertizat ca "la Petrotel lucreaza 3.500 de muncitori care vineri trebuie sa-si primeasca salariile".

Marti, 7 octombrie, reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au anuntat ca directorul general al Petrotel-Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Totodata, procurorii au precizat ca, in aceeasi zi, a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#Basescu Lukoil rafinarie stat, #Basescu Lukoil santaj rafinarie, #Basescu Lukoil productie Petrotel , #Ploiesti