Financial Times: Guvernul Ungureanu are nevoie de ajutorul bancilor

Marti, 14 Februarie 2012, ora 15:23
2346 citiri
Financial Times: Guvernul Ungureanu are nevoie de ajutorul bancilor
Foto: ftdata.co.uk

Noul guvern al Romaniei, condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu, trebuie sa aiba in vedere ca bancile sa insufle "mai multa viata" in economia lenta a tarii, considera analistii straini.

Un alt motiv pentru care Executivul lui Ungureanu are nevoie de ajutorul bancilor este acela ca politicienii depind extrem de mult de sectorul bancar, potrivit unei analize publicate de Financial Times.

Rata de crestere din Romania este de asteptat sa fie in jur de 2-3 procente in acest an - departe de anii de boom economic de 6,5% intre 2003 si 2008, dar acceptabila avand in vedere circumstantele - in timp ce somajul a scazut, iar inflatia a atins un nivel scazut record in ianuarie, de 2,7%, potrivit

Ungureanu schimba stilul Guvernului si anunta eficientizarea cheltuielilor

Cu toate acestea, noul guvern al lui Mihai-Razvan Ungureanu, care a trecut de votul Parlamentului pe 9 februarie, stie ca are nevoie de ajutorul bancilor pentru a impiedica economia sa recada in recesiunea din care de abia a iesit in 2011.

De aici comentariile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, dupa publicarea raportului trimestrial asupra inflatiei la 7 februarie, care a cerut bancilor sa opreasca cresterea ratelor dobanzilor la economii, cu scopul de a creste lichiditatea acestora, in contextul in care acest lucru afecteaza consumul.

Potrivit declaratiilor lui Isarescu la o conferinta de presa, perspectiva ca consumul sa actioneze ca un motor de crestere depinde de atitudinea romanilor si a bancilor, care sunt in competitie pentru a castiga clienti, ceea ce poate fi o sabie cu doua taisuri.

Aceasta abordare de catre banci este un rezultat direct al anilor dificili indurati dupa ce primul val al crizei financiare a dus la un sfarsit brusc al boom-ului bancar, care a asistat la o crestere a creditului la aproximativ 60% pe an la inceputul lui 2008.

Problema a fost ca o mare parte din imprumut s-a concentrat in sectoare neproductive, in special imobiliare, umflate de speculatii. Atunci cand a venit criza, bancile din Romania au fost grav afectate, in primul rand prin expunerea la criza interna si spargerea bulei imobiliare, iar apoi prin retragerea de catre bancile straine de lichiditati in cadrul operatiunilor lor din Romania, pentru a-si consolida afacerile din tara lor.

Ungureanu si miza lui de la Finante (Opinii

Institutiile cu capital strain reprezinta aproximativ 85% din activele bancare romanesti (suma exacta a fluctuat usor in timpul crizei), iar marasmul economic al tarii a preocupat creditori europeni majori, printre care Erste Bank Group si Volksbank (ambele din Austria), Societe Generale din Franta, Unicredit Group din Italia, OTP Group din Ungaria si Banca Nationala a Greciei.

Cum recesiunea a fost una dura, cresterea activelor a stagnat in 2009 si 2010, in timp ce creditele neperformante au crescut de la 6,46% in septembrie 2009 la 14,18% in aceeasi luna a anului trecut. Dar o serie de masuri defensive luate de catre banci, imbinate cu redresarea economiei romanesti anul trecut, pare sa fi pus sectorul bancar intr-o situatie mai calma, pentru moment.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Ungureanu banci, #Financial Times Ungureanu banci, #Mihai Razvan Ungureanu ajutor banci , #premier