Isarescu: Mai putine investitii, mai putina coruptie. Si batalia asta are rostul sau

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 18:37
3711 citiri
Isarescu: Mai putine investitii, mai putina coruptie. Si batalia asta are rostul sau

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a reluat, joi, ideea ca o solutie pentru combaterea coruptiei si a risipei poate fi scaderea investitiilor publice.

"Scaderea investitiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, daca s-a facut pe baza intaririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor nerealiste si a coruptiei, chiar daca afecteaza cresterea economica pe termen scurt", declara marti guvernatorul BNR.

El a reluat joi aceasta idee, aratand ca intre coruptie si nivelul investitiilor exista o legatura direct proportionala.

"Cred ca si batalia asta cu coruptia are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (...) Am lansat o ipoteza pentru ca succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale si a coruptiei are efecte financiare si economice pe termen lung", a spus Isarescu, joi, citat de Mediafax.

"Nu e vorba numai de dreptate, dar si de eficienta economica, se elibereaza sume imense, aproape la fel de important. De asemenea, lupta impotriva evaziunii ajuta concurenta pe piata. Evaziunea fiscala distruge piata. Cei care platesc si sunt corecti ies de pe piata", a mai specificat seful BNR.

Mugur Isarescu afirmase, marti, ca scaderea investitiilor publice ar putea fi un beneficiu pe termen lung, daca s-a facut prin intarirea disciplinei financiare. Acest lucru se datoreaza eliminarii proiectelor nerealiste si a coruptiei, potrivit guvernatorului BNR.

"Daca este vorba de mai multa disciplina in cheltuirea banului public (scaderea investitiilor - n.red.), chiar daca pe termen scurt nu inseamna crestere economica rapida, inseamna eliberari de fonduri mari care erau risipite in diverse forme, proiecte nerealiste, coruptie, si asa mai departe. Pe termen scurt, influenteaza cresterea economica. (...) Pe termen lung insa, o disciplina bugetara si fiscala serioasa elibereaza fonduri enorme", a spus atunci Mugur Isarescu.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...