Anul 2016 se anunta a fi unul tumultuos, insa multe dintre valuri sunt relativ departe de tara noastra, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.
"Nu negam incertitudinile. Credem ca anul 2016 se anunta un an tumultuos. Nu stiu daca este cuvantul cel mai potrivit. Observam ca multe dintre valuri sunt relativ mai departe de Romania. Sentimentul meu este ca piata valutara s-a adancit, nu mai e atat de emotionala - si va vorbeste o persoana care din foarte multe motive urmareste piata valutara in fiecare dimineata.
Am trecut peste momente de exces de lichiditate datorita acumularii cheltuielilor bugetare din ultimele doua luni ale anului, excedent de lichiditate masiv in ianuarie. Piata a functionat, s-a echilibrat singura. In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi", a admis Isarescu.
Potrivit acestuia, se remarca o maturitate a pietei, acesta fiind un lucru extrem de important.
BNR a modificat prognoza pentru inflatie: Cu cat vor creste preturile in 2016 (Video)
"Nu pot sa nu remarc o maturitate a acestei piete. Este un lucru extrem de important, de salutat si de continuat. Ar fi culmea ca dupa atatia ani de cand pietele astea functioneaza si care, in afara de faptul ca functioneaza iti dau si indicii, iti dau temperatura economiei, acum sa ne apucam sa nu avem incredere in mecanismele pietei sau eventual sa le mai si stricam cu niscai initiative legislative.
Nu negam ca coordonatele mediului au un impact in balanta riscurilor, un impact echilibrat, pentru ca pietele pot sa actioneze ca niste buffere, ca niste stocuri tampon", a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a atras atentia asupra faptului ca incertitudinile tind sa impinga balanta riscurilor in sus.
"Pe plan intern, incertitudinile, asa cum le vedem in prezent, tind sa impinga balanta riscurilor in sus, traiectoria inflatiei in sus. Pentru ca s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifesta in continuare presiuni, observam dezbaterea publica pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a inscris pe o curba puternic ascendenta greu de stavilit.
Nu cred ca trebuie sa ne punem problema de a o stavili, ci de a o tempera, sa vedem cat poate economia sa duca. Balanta riscurilor este inclinata spre a impinge inflatia, traiectoria in sus", a explicat Isarescu.