Elvețienii își fac praf selecționerul înaintea meciului cu Israel din grupa României

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 19:40
2487 citiri
Elvețienii își fac praf selecționerul înaintea meciului cu Israel din grupa României
Murat Yakin

''Trebuie salvat soldatul Yakin'' este deviza Federaţiei elveţiene de fotbal, scrie ironic site-ul bluewin.ch înaintea meciurilor cu Israel, Kosovo şi România, ultimele pentru naţionala din Ţara Cantoanelor în preliminariile EURO 2024.

Selecţionerul Murat Yakin este contestat din cauza evoluţiilor neconvingătoare în Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Echipa sa este neînvinsă în actuala campanie de calificare, însă a remizat cu adversare mai slab cotate, printre care şi România (2-2 la Lucerna, pe 19 iunie). Cele mai multe critici au venit în urma pasului greşit din octombrie, 3-3 acasă cu Belarus, meci în care oaspeţii au condus cu 3-1 în minutul 89.

"'Trebuie salvat soldatul Yakin'. Acesta e singura deviză rostită de o lună în culisele Federaţiei elveţiene de fotbal (ASF)", comentează bluewin.ch.

La câteva zile după remiza împotriva Belarusului, preşedintele Federaţiei, Dominique Blanc, a declarat că nu se pune problema demiterii lui Yakin. La ASF, nu există obiceiul ca un selecţioner să fie dat afară în plină campanie, mai ales dacă aceasta se anunţă victorioasă.

Într-adevăr, totul arată că Elveţia îşi va asigura în această săptămâna calificarea la EURO 2024. Miercuri, la Felcsut, în Ungaria, în faţa israelienilor învinşi duminică seara la Pristina de Kosovo şi, fără îndoială, cu mintea în altă parte decât la fotbal, o victorie va fi suficientă pentru a obţine calificarea chiar înainte de ultimele două meciuri împotriva Kosovo şi a României.

Elveţia ar putea încheia încheia neînvinsă aceste preliminarii, lucru pe care nu l-au reuşit cei trei predecesori ai lui Yakin. Chiar dacă trebuie amintită slăbiciunea adversarelor din Grupa I, statisticile vorbesc deocamdată în favoarea tehnicianului originar din Basel.

Egalarea smulsă în finalul meciului de acasă cu Belarus îi autorizează pe şefii ASF să creadă că echipa nu joacă împotriva antrenorului său.

Relaţia conflictuală dintre Yakin şi Granit Xhaka se datorează deciziei tehnicianului de a-l înlocui pe căpitanul naţionalei când trecuse ceva mai mult de o oră de joc din meciul cu Kosovo, pe 29 martie 2022, când mijlocaşul sărbătorea selecţia cu numărul 100.

"În ziua aceea, Murat Yakin a comis o eroare tragică", notează site-ul citat, o eroare cu atât mai surprinzătoare din partea unui om cu un fler atât de ascuţit. Flerul, această calitate demonstrată de atâtea ori în cariera sa de antrenor, a fost unul din motivele pentru care Dominique Blanc şi directorul echipelor naţionale în cadrul federaţiei, Pierluigi Tami, l-au ales în vara lui 2021 pentru a-i lua locul lui Vladimir Petkovic.

Murat Yakin transmite o imagine mult mai "glamour" decât Vladimir Petkovic. Cu trecutul său de jucător şi parcursul de viaţă în fruntea unui familii impunătoare în jurul mamei sale, Emine, a cărei moarte recentă a stârnit o emoţie imensă într-o parte a Elveţiei, fostul căpitan al lui FC Basel este antrenorul ideal pentru a întreţine legătura cu sponsorii.

Cei de la ASF sunt pe deplin conştienţi de această realitate. Un alt motiv arată de ce contractul său va fi prelungit la primăvară dacă Elveţia se califică la EURO 2024. A nu prelungi contractul unui selecţioner când el se pregăteşte să dispute un turneu final duce la catastrofă. Toată lumea îşi aminteşte exemplul Franţei cu Raymond Domenech la Cupa Mondială 2010, notează bluewin.ch.

''Nati'' va întâlni cele mai puternice echipe din grupă luna aceasta, urmând să joace pe 15 noiembrie cu Israelul, la Felcsut (Ungaria), apoi va întâlni Kosovo pe teren propriu, la Basel, în data de 18 noiembrie, iar ultima partidă a campaniei va avea loc pe 21 noiembrie, la Bucureşti, cu România.

România ocupă primul loc în clasamentul Grupei I, cu 16 puncte (8 jocuri), urmată de Elveţia, 15 (7 j), Israel, 11 p (7 j), Kosovo, 10 p (8 j), Belarus, 6 p (8 j), Andorra, 2 p (8 j).

Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
Mădălina Bereș, Maria Lehaci, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au cucerit prima medalie pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged, în Ungaria. Echipajul nostru din...
#Murat Yakin, #Elvetia, #selectioner, #Israel, #Romania , #stiri fotbal