Mesajul despre război scris de Djokovic la Roland-Garros a încins spiritele: ”Sunt regretabile”

Marti, 30 Mai 2023, ora 20:58
3468 citiri
Mesajul despre război scris de Djokovic la Roland-Garros a încins spiritele: ”Sunt regretabile”
Novak Djokovic

Federaţia de tenis din Kosovo l-a acuzat pe sârbul Novak Djokovic că a agravat o situaţie deja tensionată, după ce numărul trei mondial a scris că Kosovo este "inima Serbiei" pe obiectivul unei camere de luat vederi după victoria sa din primul tur la Roland Garros, relatează Reuters.

Aproximativ 30 de soldaţi ai forţelor de menţinere a păcii ale NATO au fost răniţi luni în confruntări cu protestatari sârbi în oraşul Zvecan din nordul Kosovo, unde a crescut tatăl lui Djokovic.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008. Aceştia consideră în continuare Belgradul drept capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb. Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populaţia totală a Kosovo.

Confruntările de luni au avut loc în momentul în care primarii de etnie albaneză au preluat funcţii în zonele cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbi.

"Kosovo este inima Serbiei. Stop violenţei", a scris Djokovic, de 22 de ori campion de Grand Slam, în limba sârbă, pe o cameră de televiziune la Openul Franţei de la Paris.

Ulterior, el a explicat că este împotriva războiului, dar şi-a apărat declaraţia şi a descris situaţia din Kosovo ca fiind un "precedent".

"În calitate de fiu al unui om născut în Kosovo, simt nevoia să îmi ofer sprijinul poporului nostru şi întregii Serbii", a declarat el reporterilor.

"Poziţia mea este clară: sunt împotriva războaielor, a violenţei şi a oricărui tip de conflict, aşa cum am declarat întotdeauna public. Empatizez cu toţi oamenii, dar situaţia din Kosovo este un precedent în dreptul internaţional", a mai spus el.

Preşedintele federaţiei de tenis din Kosovo, Jeton Hadergjonaj, a afirmat într-o declaraţie: "Comentariile făcute de Novak Djokovic la finalul meciului său de la Roland Garros împotriva lui Aleksandar Kovacevic, declaraţiile sale la conferinţa de presă de după meci şi postarea sa pe Instagram sunt regretabile".

Hadergjonaj l-a acuzat pe Djokovic că se foloseşte de statutul său de personalitate cunoscută pentru a stârni tensiuni.

"Novak Djokovic a fost deja autorul unor acţiuni similare în trecut. În ciuda unui mesaj general împotriva violenţei, declaraţia "Kosovo este inima Serbiei" şi alte declaraţii ulterioare după meci, făcute de o astfel de personalitate publică, cu ocazia unui eveniment mondial precum Openul Franţei, au ca rezultat direct creşterea nivelului de tensiune între cele două state, Serbia şi Kosovo", se mai arată în declaraţie.

Federaţia franceză de tenis (FFT), care organizează Openul Franţei, a declarat pentru Reuters că nu există "nicio regulă oficială de Grand Slam cu privire la ceea ce pot sau nu pot spune jucătorii. FFT nu va face nicio declaraţie şi nu va lua nicio poziţie în această privinţă".

Nici Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) şi nici ATP, care gestionează tenisul profesionist masculin, nu au fost disponibile marţi pentru comentarii.

Eveniment Quarterly Report

Ce mesaj i-a dat Simona Halep unui american după ce a fost suspendată
Ce mesaj i-a dat Simona Halep unui american după ce a fost suspendată
Simona Halep a fost sancționată aspru de Tribunalul Internațional care a dictat o suspendare de patru ani împotriva ei. Românca încearcă în continuare să își demonstreze nevinovăția...
Generalul Oleksandr Tarnavski: iarna nu va opri ofensiva decisă de Kiev. "Nu „linia Surovikin“ sperie armata ucraineană"
Generalul Oleksandr Tarnavski: iarna nu va opri ofensiva decisă de Kiev. "Nu „linia Surovikin“ sperie armata ucraineană"
Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, care se ocupă de operațiunile de luptă pe frontul de sud, a spus că iarna nu va încetini acțiunile ofensive ale armatei ucrainene, iar cea mai mare...
#Novak Djokovic, #mesaj, #razboi, #Roland Garros , #stiri tenis