De ce Pasajul Domnești nu rezolvă problema traficului în zonă. ”Practic toată aglomerația s-a mutat cu 1 km mai la nord”

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 22:05
20428 citiri
De ce Pasajul Domnești nu rezolvă problema traficului în zonă. ”Practic toată aglomerația s-a mutat cu 1 km mai la nord”
Pasajul Domnești la trei zile după inaugurare FOTO: Facebook/ Info Trafic Bucuresti Ilfov

La câteva zile de la inaugurarea Pasajului Domnești, șoferii care circulă prin zonă se arată profund nemulțumiți. După ce au așteptat ani de zile până când nodul rutier să fie gata, toată lumea spera că după terminarea lucrărilor dispar și blocaje în trafic. În realitate lucrurile nu stau așa.

Cei care circulau frecvent prin zona Domnești se plâng că traficul este la fel de aglomerat ca înainte.

Ziare.com a consultat trei specialiști în infrastructură pentru a afla care este de fapt problema cu acest pasaj și de ce nu are succesul așteptat de toți. Am aflat că mai sunt multe lucruri de rezolvat până când va fi mulțumită toată lumea.

”Când vom avea intersecții de capacitate mare la toate nodurile principale, atunci vom avea un trafic decent”

Horațiu Cosma, fost consilier în Ministerul Transporturilor a explicat că în acest moment, problema traficului din acea zonă a fost mutată doar, nu și rezolvată.

”La orice situație de acest fel, când se rezolvă situația traficului dintr-o intersecție problema se mută la intersecția următoare. Aici vorbim despre intersecția cu autostrada A1 din Militari. Practic, tot ambuteiajul de la Domnești s-a mutat 1 kilometru mai la nord la acea intersecție.

Problema va fi rezolvată complet în momentul în care se va construi Autostrada de Centură A0- tot inelul- și când pe centura actuală nu vor mai fi intersecții cu capacitate mică de preluare a traficului din toate direcțiile de circulație cum avem la Dragomirești, la intersecția cu A1, cu A2, cea cu DN2. Sunt intersecții care permit virajul la stânga peste două sau chiar peste patru benzi de circulație sau pur și simplu sensuri giratorii care nu mai făceau față, cum era la Mogoșoaia înainte de apariția pasajului.

Pe sud avem pasajele Berceni și Oltenița – Popești Leordeni care se vor rezolva anul viitor. Deci când vor fi astfel de intersecții de capacitate mare la toate nodurile principale, atunci vom avea un trafic decent pe toată centura Bucureștiului. Până atunci, cu fiecare inaugurare, se va muta problema dintr-un punct în altul”, a spus Horațiu Cosma.

Alex Vîlvoi, de la Asociația România Fără Gropi spune că, de fapt, ”problema este una mai complexă care ține și de alte realizări”. ”Vorbim despre un mix de soluții pentru rezolvarea traficului din București și din jurul Capitalei. Trebuie finalizate pasajele de la Popești Leordeni și Berceni, trebuie finalizată autostrada A0. Pe urmă trebuie să venim cu un transport în comun civilizat pentru ca șoferii să își lase mașinile”, a spus Alex Vîlvoi

Oamenii care trec prin zonă spun că acum pasajul are un efect de pâlnie pentru traficul din zonă. Astfel din două benzi, ajungi într-o bandă.

Pentru a scăpa de această problemă ”ar trebui ca între Domnești și Berceni și mai departe, între Berceni și Popești Leordeni, să existe două benzi pe sens. Lucrul acesta presupune alte lucrări.

Există spațiu suficient pentru a fi realizate două benzi pe sens între aceste localități, astfel încât ”bulevardul” Centura Bucureștiului, căci nu va fi niciodată mai mult decât un bulevard să fie cu două benzi pe sens”, a mai explicat Alex Vîlvoi.

”A fost scos din ecuație principalul conflict de trafic”

Ionuț Ciurea, directorul-executiv al Asociației Pro Infrastructura (API), a spus, de asemenea, că ”probleme va mai fi în zonă pentru că intersecția este foarte tranzitată și vor mai fi niște conflicte de trafic”. Însă, ”cea mai mare parte din problema intersecției este rezolvată”.

”Ideea a fost să nu fie două fluxuri foarte mari de trafic: Centura și Radiala să nu fie intersectate la nivel cu câte o bandă pe sens. Din acest motiv s-a ridicat Radiala deasupra Centurii. Acum, principalele conflicte de trafic au rămas pe bretele. Când ieși din București și mergi către Autostrada A1 te intersectezi cu traficul când intri pe Centură.

În momentul în care ai foarte mult trafic, ai șanse mari ca breteaua care vine din Prelungirea Ghencea să fie aglomerată în anumite intervale de timp pentru că șoferii trebuie să cedeze trecerea. Însă problemele în ceea ce privește aglomerația în zonă sunt foarte mult reduse față de ce era înainte de realizarea pasajului de la Domnești pentru că a fost scos principalul conflict de trafic din ecuație.

Cu alte cuvinte, dacă până vineri (11 noiembrie n.r), era nevoie de 30-40 de minute, poate mai mult să tranzitezi intersecția, acum nu își ia mai mult de 5-8 minute, chiar dacă trebuie să mergi încet prin girație, chiar dacă ai Cedează Trecerea când intri în girație, chiar dacă, atunci când vii dinspre Prelungirea Ghencea și mergi spre A1 cedezi trecerea când intri pe Centură. Nu o să se meargă cu o super viteză pe acolo pentru că nu este un nod de autostradă în câmp este totuși o intersecție în oraș. Densitatea este foarte mare acolo.

Evident că se putea gândi o soluție de genul acesta dar nu se merită. Aceasta este practic soluția corectă”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Prelungirea Ghencea, o problemă prezentă cu rezolvare în viitor

Prelungirea Ghencea, unul dintre drumurile care pompează trafic pe Pasajul Domnești este printre cele mai aglomerate din București. Problemele aici trenează de ani de zile și continuă să se agraveze. Soluția este complexă și în acest caz.

”Ar trebui să nu se mai construiască haotic. Putem rezolva această problemă aplicând legislația, iar acolo unde este cazul să o îmbunătățim. Dacă vom continua să construim haotic și vom avea practic o îngrămădire a populației pe verticală vom continua să avem aceste probleme ba chiar să le agravăm”, a spus Alex Vîlvoi

Și Horațiu Cosma a precizat că ”este greu de spus când vom avea un trafic decent pe Prelungirea Ghencea”

”Am văzut mania aceasta, în ultimii ani de a dubla un drum de la două la patru benzi și așteptăm să se rezolve ceva ca prin magie. Nu cred într-o rezolvare foarte repede pentru că, din nou, avem problema la intersecții și când volumele de trafic sunt extrem de mari, chiar dacă am avea trei benzi pe sens, tot nu se va rezolva problema. Acolo cea mai bună soluție ar fi prelungirea liniei de tramvai până la Domnești, un terminal multimodal acolo pentru cei care vin din direcția Domnești sau de pe Centură să își poată lăsa mașina și să meargă cu mijloacele de transport în comun”, a spus Cosma.

Ce promiteau autoritățile cu doar câteva ore înainte de inaugurarea Pasajului Domnești

"Este un moment aşteptat de mult timp de bucureşteni, dar şi de cei care tranzitează Capitala pe Centura Bucureşti. Colaborarea constructivă dintre CNAIR şi antreprenor a dat rezultate", a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

La trei zile după inaugurare, șoferii postau pe rețelele de socializare cum se merge pe pasajul Domnești, ”bară la bară”.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#pasajul domnesti, #probleme trafic, #prelungirea Ghencea trafic, #centura Capitalei , #infrastructura