Cât timp vor mai rămâne plafonate prețurile la energie. Datoria către furnizori depășește 2 miliarde de lei

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 20:37
4200 citiri
Cât timp vor mai rămâne plafonate prețurile la energie. Datoria către furnizori depășește 2 miliarde de lei
5 milioane de gospodării plătesc factura la curent, în medie, 35 de lei FOTO Pixabay

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, 24 ianuarie, că intenţionează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie și anul acesta.

”Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare-compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schema a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori”, a spus ministrul Energiei la Prima News.

El a precizat că, în continuare, preţurile pe facturile românilor sunt mai mici decât pe Bursă.

”Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a menţionat Sebastian Burduja.

”Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025. Intenţionăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a mai spus ministrul.

Despre ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a arătat că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schemă de compensare şi plafonare.

”Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a completat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a mai declarat că, la zi, datoria Minsterului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei.

”Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie-decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a spus ministrul, precizând că este vorba de cât va costa schema anul acesta.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#preturi plafonate energie electrica, #factura curent, #ministrul energiei, #sebastian burduja , #stiri economice