Ar trebui inghetate preturile carburantilor? - Sondaj Ziare.com

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 18:49
2758 citiri
Ar trebui inghetate preturile carburantilor? - Sondaj Ziare.com

Dupa ce pretul benzinei a trecut pragul de 6 lei pe litru, in urma majorarilor efectuate saptamana trecuta de principalele companii din piata, Rompetrol, OMV Petrom si LukOil, Guvernul s-a hotarat sa faca pasi mai seriosi in directia obtinerii unui oarecare control pe aceasta piata.

Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa evalueze daca ar fi posibila inghetarea preturilor la carburanti, fara incalcarea normelor europene.

In Romania exista deja o lege care prevede ca statul poate dispune inghetarea preturilor la carburanti, in cazuri de urgenta, insa aceasta a fost adoptata inainte de intrarea in Uniunea Europeana.

Domeniul carburantilor a fost un adevarat camp de batalie intre producatori, transportatori si alti utilizatori finali si stat, in ultimii doi ani. Potrivit Institutului National de Statistica, pretul combustibililor s-a majorat cu peste 15 procente, anul trecut, dupa ce, in 2009, cresterea a fost de 13 la suta.

Prin urmare, reactiile nu au intarziat sa apara. Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a declarat ca inghetarea preturilor este permisa de legislatia romaneasca, insa nu exista niciun precedent pe piata libera.

Potrivit spuselor sale, o asemenea masura nu poate fi decat temporara, iar consecintele ar urma sa se simta dupa expirarea sa.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus, la randul sau, ca trebuie determinat daca piata carburantilor din Romania se afla intr-o situatie exceptionala, fapt ce ar permite, potrivit legislatiei, inghetarea preturilor.

De altfel, Consiliul Concurentei este in plina desfasurare a unei anchete privind posibilitatea unei intelegeri intre companiile petroliere pentru fixarea preturilor, care ar trebui finalizata pana la jumatatea acestui an. Rezultatele raportului ar urma sa fie trimise Comisiei Europene.

Investigatia a fost ceruta de premierul Emil Boc, deoarece, spune el, scumpirea carburantilor nu poate fi justificata de taxele aplicate de stat companiilor petroliere, asa cum au invocat unii oficiali ai acestora.

De asemenea, in luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a realizat un raport in care se arata ca majorarea pretului la pompa, in 2010, nu are justificare, deoarece nu a fost determinat de evolutia cotatiilor petrolului pe bursa, de cursul valutar si nici de taxele percepute de stat.

In plus, toate companiile au raportat pierderi, castigurile pe care ar fi trebuit sa le aiba din majorarile de preturi nefiind reflectate in bilanturi, s-a mai spus in raportul ANAF.

Cine beneficiaza de pe urma inghetarii preturilor

Discutiile privind inghetarea preturilor vin si pe fondul anuntului unei posibile investii masive in Romania, in acest domeniu. Compania azera SOCAR s-a aratat interesata de preluarea Oltchim si vrea sa deschida 300 de benzinarii in Romania, in urmatorii trei ani.

Investitia ar putea ajunge la 500 de milioane de euro, urmand ca cea mai mare parte a benzinariilor sa fie construite de la zero, desi azerii au cumparat si firma Romtranspetrol, care detine 15 statii in judetele Botosani, Suceava, Neam si Iasi.

Intrarea pe piata a unui nou jucator ar duce la cresterea concurentei si ar putea determina scaderea preturilor, potrivit oficialilor SOCAR Romania.

De altfel, consumatorii finali ar fi primii care ar beneficia de pe urma inghetarii preturilor la carburanti, daca acest lucru va fi intr-adevar realizat.

Aceasta masura ar putea contribui, intr-o oarecare masura, si la crearea unui spatiu financiar in cadrul companiilor, permitandu-le acestora sa directioneze banii spre investitii, si le-ar oferi o parte din predictibilitatea de care firmele au nevoie pentru a-si desfasura activitatea, a stabili bugete si a incheia contracte, fara teama ca aceastea vor trebui modificate ulterior, din cauza cresterii cheltuielilor pe carburanti.

Asadar, Ziare.com va invita la dezbatere si vot: Credeti ca trebuie inghetate preturile carburantilor?

Citeste si:
Prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru. Reducerea se aplică direct la pompă
Prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru. Reducerea se aplică direct la pompă
​​Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 23 iunie, după ședința de Guvern, că s-a luat decizia de compensare a prețurilor la carburanți. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a...
Iohannis, despre compensarea prețului carburanților: „Și 50 de bani sunt 50 de bani. Se simte la sfârșitul lunii”
Iohannis, despre compensarea prețului carburanților: „Și 50 de bani sunt 50 de bani. Se simte la sfârșitul lunii”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 iunie, că premierul Nicolae Ciucă i-a dat asigurări că reducerea cu 50 de bani a litrului de motorină sau benzină poate fi suportată de...