Bogdan Chiritoiu: Trebuie sa dovedim ca s-a incalcat legea in cazul pretului la benzina (Video)

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 14:53
1992 citiri
Bogdan Chiritoiu: Trebuie sa dovedim ca s-a incalcat legea in cazul pretului la benzina (Video)
Foto: Arhiva

Preturile la benzina din Romania sunt in limitele asteptate, insa se vor face investigatii pentru a vedea daca au existat intelegeri intre companii pentru majorarea acestora, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Trebuie sa dovedim ca a avut loc o intelegere ca sa se creasca pretul. E clar, toata lumea a crescut pretul cam deodata. Nu este neaparat ilegal. Ca sa dovedim ca s-a incalcat legea, trebuie sa dovedim ca s-au intalnit si au avut o intelegere", a spus Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de presa de marti.

Presedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca astfel de investigatii s-au desfasurat si in alte cinci state din Uniunea Europeana, insa nicaieri nu s-a dovedit existenta unei intelegeri.

"Asta nu inseamna ca firmele astea sunt curate si nu au nici o problema. Hotul neprins e negustor cinstit. Datele pe care le avem acum nu ne dau indicii de incalcare a legii", a completat Chiritoiu.

Potrivit spuselor sale, Consiliul Concurentei va colabora cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala si vor cere structurile de cost de la companii.

Totusi, el a precizat ca, in 2010 - 2011, preturile din Romania sunt putin sub media din Uniunea Europeana.

De altfel, Comisia Europeana are drept scop egalizarea preturilor din toate pietele, pentru a avea, intr-adevar, o piata integrata europeana. Astfel, pretul inainte de taxe ar trebui sa fie aproximativ la fel in toate tarile, depinzand si de unii factori cum ar fi transportul. Prin urmare, avand in vedere ca Romania are petrol, pretul ar putea fi mai redus.

La pompa, insa, pretul va depinde si de accize, avand in vedere ca unele state, "mai verzi", aplica taxe mai mari decat Romania, a explicat Chiritoiu.

Transportatorii acuza Guvernul

Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania acuza Guvernul ca este de vina pentru pretul ridicat al carburantilor si solicita stoparea cresterii pretului la motorina,asigurarea functionarii libere a pietei carburantilor si returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale.

"Guvernul este de vina ca pretul carburantilor este foarte mare. Din analiza noastra, cauzele pentru care s-au scumpit carburantii sunt modificarea accizei, cresterea TVA, deprecierea leului fata de euro si modificarea pretului global al titeiului", a declarat, luni, vicepresedintele UNTRR, Ion Lixandru.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#pret benzina, #crestere pret benzina, #Bogdan Chiritoiu pret benzina , #benzina