2009 debuteaza cu scumpiri la bauturi, tigari si benzina

Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 16:40
1598 citiri
2009 debuteaza cu scumpiri la bauturi, tigari si benzina
Foto: Cigline.com

Bauturile alcoolice, tigarile, benzina si motorina se scumpesc de vineri din cauza majorarii accizelor si obligativitatii comercializarii produselor Euro 5. Se scumpesc si amenzile, dar si gazele incepand cu aprilie.

Gazele se vor scumpi de la 1 aprilie, potrivit ANRE, iar amenzile vor fi marite daca salariul minim ca vreste de la 540 la 60 de lei, punctul de amenda reprezentand 10% din valoarea acestuia. Tigarile si bauturile alcoolice, dar si cafeaua, bijuteriile si alte produse de lux isi vor mari pretul in 2009, potrivit Antena 3.

Benzina fara plumb costa cu 15 bani mai mult pe litru, din cauza maririi accizelor, iar de la 1 ianuarie este obligatorie comercializarea carburantilor Euro 5.

De vineri intra insa in vigoare legea prin care persoanele care au credite la banca vor fi protejate, bancile nemaiavand voie sa mareasca dupa bunul plac comisioanele si dobanzile. Bancile au obligatia de a anunta clientii cand maresc dobanzile, iar acestia au dreptul sa rezilieze contractul daca nu sunt multumiti.

Indemnizatia pentru mame a fost plafonata la mazimum trei salarii medii brute pe economie, insa salariul minim si punctul de pensie nu au fost inca decise. Pe 15 ianuarie va avea loc o sedinta a guvernului in care se va decide daca vor fi sau nu majorate.

Biletele pentru transportul in comun ar trebui insa sa se ieftineasca, avand in vedere ca pretul carburantilor la pompa s-au redus de la 4 la 3 lei.

Anul aduce si alte batai de cap: de la 1 ianuarie, patronii de localuri vor trebui sa delimiteze clar zona pentru fumatori de cea pentru nefumatori, iar spatiul nu trebuie traversat si de alti clienti, amenzile in cazul nerespectarii legislatiei ajungand pana la 50 de milioane de lei vechi.

(L.S.)

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#2009 scumpiri tigari , #RCA