Seful ASF, dupa audierea in Parlament: Demisia e o optiune personala - Cum n-am facut nimic? Controale, analize...

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:21
6533 citiri
Seful ASF, dupa audierea in Parlament: Demisia e o optiune personala - Cum n-am facut nimic? Controale, analize...
Foto: Digi 24

Misu Negritoiu, seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a fost audiat, miercuri, timp de 4 ore de parlamentari, pe tema cresterii pretului la politele RCA.

El a declarat ca demisia e o optiune personala, in conditiile in care deputatii si transportatorii i-au cerut sa plece de la conducerea institutiei.

Presedintele ASF a fost chemat la raport in Comisiile de buget si de transporturi din Camera Deputatilor, in conditiile in care Guvernul este pe cale sa adopte o ordonanta de urgenta care sa rezolve problemele asigurarilor auto obligatorii.

"Demisia e o optiune absolut personala, nu e pentru prima data cand mi se cere, faci multe lucruri si e normal ca multi oameni sunt nemultumiti. (...) Am supravegheat toata piata asigurarilor, care a inceput sa creasca, care se duce in sus, care e mai sanatoasa. Cum adica n-am facut nimic? Am facut controale, analize...", a transmis Misu Negritoiu, la iesirea de la audierile din comisii, care au durat 4 ore.

El a explicat ca scumpirea din ultima vreme a politelor RCA reprezinta efectul liberalizarii pietei, care a fost o obligatie dupa aderarea la UE.

Declaratiile lui Misu Negritoiu vin dupa ce, in cadrul audierilor, deputatii i-au cerut demisia pentru modul defectuos in care a gestionat criza.

O cerere similara au facut si transportatorii.

La ora 15:00 va avea loc o conferinta de presa la sediul ASF, iar la 15:30 ministrul Transporturilor va face un anunt.

Ce reprosuri a primit Misu Negritoiu

In timpul audierilor, deputatul PSD Catalin Radulescu a spus ca ASF recunoaste ca a permis ca firme mari sa intre in faliment, practicand preturi de dumping, doar pentru a-si putea sefii institutiilor creste salariile.

Radulescu a spus ca vorbeste in numele "prostilor alora" care i-au trimis pe deputati in Parlament si ca ar trebui sa ceara si sesizari la DNA, pentru ca ASF a tolerat firme straine in dauna capitalului romanesc.

Social-democratul i-a cerut demisia lui Misu Negritoiu. Acelasi lucru l-a facut si deputatul PNL Andreea Paul. "Va rog, domnule presedinte, sa va depuneti demisia, iar daca nu o veti face voi cere ancheta parlamentara", a spus ea, la finalul unui discurs critic la adresa lui Negritoiu.

Parlamentarul PNL l-a acuzat pe seful ASF ca ii trateaza pe deputati ca pe niste "pacalici", prezentand date false.

Ce contine OUG

In sedinta de miercuri, Guvernul adopta o ordonanta de urgenta care corecteaza majoritatea problemelor din sectorul RCA.

Astfel, OUG prevede o solutie pe termen scurt, anume inghetarea tarifelor pentru polite pentru o perioada de 6 luni. Pretul de referinta va fi calculat insa de ASF, care are la dispozitie 30 de zile pentru a stabili nivelul acestui prag maxim.

Anterior, transportatorii au precizat ca e posibil ca pretul sa fie plafonat la nivelul celui inregistrat in primul trimestru din 2015, ceea ce ar fi o gura de oxigen pentru soferi, care s-au confruntat in ultimele luni cu o scumpire drastica a politelor.

OUG mai prevede ca in cele 6 luni sa fie pus la un punct un sistem de control si de urmarire a pretului RCA de catre ASF, dar si alte masuri precum:

  • - contractul poate fi incheiat pe o luna sau multiplu de o luna pana la 12 luni;
  • - contractul poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada in care ii este suspendat dreptul de ciruclatie sau vehiculul e imobilizat;
  • - persoana vatamata e despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul celui care a produs accidentul;
  • - in stabilirea pretului RCA se va tine cont doar de istoricul soferului;
  • - asiguratorii vor fi obligati sa puna la dispozitia asiguratilor, la cerere, si metoda de calcul pe care a fost determinata valoarea politei;
  • - ASF va putea, pe baza acestui cadru normativ, sa ceara asiguratorilor sa notifice majorarea pretului RCA in sistemul de control;
  • - daca despagubirea nu e platita la termen, sa se perceapa penalitati de intarziere.
  • Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
    Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
    Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
    Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
    Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
    Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
    #Misu Negritoiu demisia, #Misu Negritoiu demisie, #demisie seful ASF , #RCA