Avertisment despre legea "51% produse romanesti in supermarket": Mancarea se va scumpi!

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 21:21
6388 citiri
Avertisment despre legea "51% produse romanesti in supermarket": Mancarea se va scumpi!
Foto: Arhiva Ziare.com

Economistii critica proiectul de lege care prevede ca toate supermarketurile si hipermarketurile sa aiba pe rafturi cel putin 50% din produse care sa provina din "lantul scurt de aprovizionare", adoptat, marti, de Camera Deputatilor, care e for decizional.

Analistul economic Florin Citu a reactionat pe Facebook, dupa votul din Camera Deputatilor. "Eu renunt...", a fost replica acestuia.

Masura mai trebuie girata si de presedintele Klaus Iohannis, pentru a putea intra in vigoare.

Iar daca acest lucru se va intampla, atunci vom avea parte de scumpiri, avertizeaza profesorul universitar Bogdan Glavan.

El a explicat si care e rationamentul pentru cresterea preturilor.

"Aceasta lege (...) va duce la scumpirea alimentelor. Cat de mult ramane de vazut, insa efectul este incontestabil: odata ce impui cuiva ce anume sa vanda si reduci libertatea consumatorului de a alege, atunci este clar ca efectul nu poate fi o abundenta mai mare de bunuri, ci diminuarea ofertei. Deci cresterea preturilor.

Ah, desigur, si a veniturilor fermierilor si fabricantilor romani. Se va produce practic un transfer de avutie de la marea masa a consumatorilor catre mica masa a agricultorilor (care oricum beneficiaza de subventii generoase) ", a mentionat Bogdan Glavan.

Legea, votata de deputati

Proiectul de lege care prevede ca toate supermarketurile si hipermarketurile sa aiba pe rafturi cel putin 50% din produse care sa provina din "lantul scurt de aprovizionare" a fost adoptat, marti, in unanimitate de Camera Deputatilor, for decizional.

Masura a fost gandita ca sa ajute producatorii romani, insa ar putea sa aiba un efect invers celui scontat, din cauza unui termen folosit de cei care au intocmit proiectul.

Astfel, textul legislativ prevede urmatoarele:

  • "Comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare.
  • Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de guvern".
  • Problema este ca "lantul scurt de aprovizionare" nu a fost bine definit de cei care au intocmit proiectul, iar mingea a fost aruncata in terenul Executivului, care trebuie sa stabileasca modul in care va fi implementata masura.

    In aceste conditii, in loc ca peste 50% dintre produsele din supermarketuri sa fie romanesti, exista riscul ca, de exemplu, producatorii bulgari sa devina mai atractivi pentru magazinele din sudul Romaniei si cei din Ungaria pentru magazinele din vestul tarii, avand in vedere ca si acestea ar putea face parte tot din "lantul scurt de aprovizionare", potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) in luna mai.

    De asemenea, tot prin acest proiect normativ s-au modificat termenele de plata, la 7 zile pentru produsele proaspete si 14 zile pentru celelalte produse alimentare.

    Modificarile mai definesc pretul produsului si interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adica obliga toti comerciantii sa traiasca din adaos comercial.

    C.P.

    Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
    Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
    Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
    Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
    Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
    Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
    #produse romanesti supermarket scumpiri, #produse supermarket scumpiri , #scumpiri