Taxa pe punga aduce supermarketurilor 2 miliarde de lei lunar

Marti, 10 Martie 2009, ora 07:44
2536 citiri
Taxa pe punga aduce supermarketurilor 2 miliarde de lei lunar

In lipsa unor cozi la fel de lungi si compacte ca in urma cu cateva luni, supermarketurile din Romania nu inoata, insa, pe uscat, ci, profitand de eco-taxa, scot profituri fabuloase din vanzarea pungilor biodegradabile sau oxodegradabile.

Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), citat de Gardianul, un lant comercial castiga pe spatele cumparatorilor circa 2 miliarde de lei vechi lunar vanzand aceste sacose care nu aduc nici un ban la bugetul Fondului de Mediu.

"Pungile oxo-degradabile sunt vandute in supermarketuri cu sume cuprinse intre 1.300 si 3.000 de lei vechi, desi costul de achizitie este de circa 700-800 de lei vechi.

De la hipermarket la hipermarket se castiga in plus pe punga intre 500 si 1.500 de lei vechi. Astfel, la cele 2 milioane de pungi vandute lunar de un lant de mari magazine, iese un castig suplimentar de 2 miliarde de lei vechi", a explicat, luni, Dragos Frumosu.

Conform legii, pungile de plastic sunt eco-taxate cu 2.000 de lei vechi, suma care merge catre Fondul de Mediu. Vanzarea pungilor biodegradabile sau oxo-degradabile nu aduc insa nici un ban in plus fondului din care sunt finantate proiectele de mediu.

Datele adunate de liderul FSIA arata ca in magazinele Real, o punga oxo-degradabila costa 0,15 lei, iar in Cora, una asemanatoare este 0,20 lei. Carrefour are la vanzare pungi biodegradabile, la un pret de 0,30 lei bucata.

In Kaufland si Penny Market, sacosele costa 0,19 lei sau 0,49 lei, in functie de marime. In prezent exista o disputa apriga intre producatorii romani in privinta pungilor cu proprietati de degradare.

Astfel, in timp ce organizatii de mediu spun ca doar cele biodegradabile existente pe piata romaneasca sunt conforme normelor europene, iar cele oxo-degradabile contin aditivi periculosi pentru mediu, producatorii de mase plastice si aditivi sustin ca sacosele oxo-degradabile respecta standarde internationale si, in plus, se degradeaza la groapa de gunoi, unde ajung, in general, 96% din materialele plastice.

Totodata, reprezentantii Asociatiei Patronale a Prelucratorilor de Mase Plastice atrag atentia ca pungile bio nu se produc cu materii prime romanesti, lucru ce va dauna industriei autohtone de profil.

Si asta pentru ca in Romania nu exista inca un laborator care sa certifice conformitatea pungilor de tip oxo sau biodegradabile. In plus, desi exista solicitari pentru amanarea aplicarii legii privind eco-taxa pana la modificarea ei, autoritatile de mediu au anuntat ca vor incerca sa adapteze normativul din mers.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#exo taxa pungi, #profit taxa punga, #supermarket taxa punga , #supermarketuri