Procurorul, factura și compensarea anulată. De ce a dat în judecată furnizorul de gaze naturale

Autor: N.G.
Vineri, 23 Iunie 2023, ora 03:40
4180 citiri
Procurorul, factura și compensarea anulată. De ce a dat în judecată furnizorul de gaze naturale
Magistratul este nemulțumit de anularea compensării FOTO Pixabay

Un procuror din județul Mureș a dat în judecată societatea care furnizează gaze naturale apartamentului unde stă în chirie solicitând recalcularea unei facturi și informarea corectă în legătură cu anularea unei compensări în valoare de 226 de lei.

Consumatorul susține în acțiunea depusă la Judecătoria Alba Iulia că societatea care furnizează gazele naturale nu l-a informat clar „despre motivele restituirii compensaţiei” și a decis că suma trebuie restituită „fără a măsura consumul lunar sau a-i permite consumatorului să-i transmită citirea indexului în prima şi ultima zi a lunii”.

Acesta a cerut obligarea pârâtei E.on Energie Romania să îi restituie aproximativ 1.250 de lei și recalcularea unei facturi cuprinzând această sumă „fără practicile incorecte”. Alte cereri ale magistratului se referă la obligarea furnizorului de gaze la calcularea şi acordarea compensaţiilor prevăzute de OUG 118/2021, pentru lunile decembrie 2021 şi ianuarie 2022, respectiv sesizarea Curţii Constituţionale a României.

„Reclamantul este nemulţumit, nu atât de preţul gazului natural furnizat de societatea pârâtă, cât de imposibilitatea stabilirii preţului lunar datorată unor calcule şi justificări inserate în cuprinsul facturii şi care fac referire la compensări acordate de stat. În factura aferentă perioadei 18.11.2021 - 21.12.2021 şi a unui consum de 363 mc a beneficiat de o compensare de 226,01 lei din preţul gazelor naturale. Compensarea a fost acordată pentru consumul într-o perioadă de 34 de zile fără vreo explicaţie din care să reiasă luna calendaristică pentru care s-a acordat.

Se pare că respectiva compensare a fost imputată în factura emisă în luna următoare cu mențiunea ajustare, ceea ce constituie o restituire a compensării fără o explicaţie şi fără citirea contorului”, a mai susținut petentul, potrivit hotărârii Judecătoriei Alba Iulia, publicată pe rejust.ro.

Instanța a respins acțiunea, pe motiv că a fost introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu alte cuvinte, acesta este chiriaș în imobil și nu este parte a relației contractuale cu societatea pârâtă.

Petentul a despus la dosar și decretul prin care a fost numit în funcția de procuror. „Reclamantul nu a dovedit faptul că este parte în contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu societatea pârâtă. Calitatea de consumator aparţine doamnei (…) care nu a promovat acţiunea în contradictoriu cu societatea pârâtă”, se mai susține în documentul citat”.

Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia din 30 mai 2023, prin care a fost respinsă acțiunea, a fost contestată cu apel de către magistrat.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#procuror, #proces, #factura, #gaze naturale , #factura caldura