Presa internationala - Economia americana da semne de stabilizare

Luni, 13 Iulie 2009, ora 09:00
2029 citiri
Presa internationala - Economia americana da semne de stabilizare

Economia americana se va dezvolta mult mai rapid fata de prognoza anterioara, in partea a doua a acestui an, iar in 2010, ca urmare a unei reveniri a cererii la nivelul consumatorilor, se poate prognoza sfarsitul recesiunii.

Cresterea va atinge, in medie, 1,5% in perioada iulie - decembrie, in comparatie cu luna trecuta cand cresterea a fost de 1,2 procente, conform unei medii realizata de Bloomberg.

Rata somajului va depasi 10 procente la inceputul anului viitor, iar media pentru 2010 se va mentine la 9,8%.

Semnele de stabilitate in piata imobiliara, imbunatatirea increderii la nivelul consumatorului si declinurile in descrestere la nivelul vanzarilor din industria auto intaresc prognozele de crestere a consumului. In vreme ce refacerea economica va fi temperata prin taierile de joburi si prin reducerea consumului gospodariilor, cei mai multi economisti considera ca nu va mai fi necesar un al doilea pachet de stimuli economici.

"Suntem pe calea stabilizarii", a declarat Stephen Stanley, economist sef la RBS Securitie. "Se intampla ceea ce trebuie sa se intample. Nu se intampla suficient de repede astfel incat toata lumea sa fie multumita insa, cu siguranta, ne indreptam in direcita potrivita".

Oficialii Rezervei Federale vor incepe sa ridice dobanda de referinta in cel de-al treilea trimestru al anului viitor si o vor ridica pana la 1% in ultimele trei luni ale anului viitor. Cu o luna in urma, economistii estimau ca FED-ul va mentine dobanda aproape de 0 pana la finalul lui 2010.

Economia americana probabil ca s-a comprimat cu 1,8% din aprilie pana in iunie, conform ultimului sondaj realizat, contractie mai mica decat cea estimata. Economia americana isi va relua cresterea in trimestrul curent si probabil se va mari cu 2,1 procente anul viitor.

Participantii la sondaj au facut prognoze pozitive si in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor de consum, care reprezinta aproximativ 70 de procente din economie. Nivelul cumparaturilor va creste cu 1% trimestrul acesta, dupa contractia survenita in ultimele trei luni.

Cresterea la nivelul consumului se va accelera pana la 1,8%, in primul trimestru din 2010.

"Desi recesiunea se va termina in curand, refacerea, cel putin in primul an, va fi destul de dificila", a declarat Nariman Behravesh, economist sef la IHS Global Insight. "Pentru consumatori, cel mai dificil aspect va fi somajul, iar sub acest aspect, din pacate, lucrurile se vor inrautati in lunile urmatoare".

Increderea la nivelul consumatorului a scazut mai mult decat se prognoza luna aceasta din cauza cresterii somajului. Un indice preliminar al increderii la nivelul consumatorului, realizat de Reuters si universitatea din Michigan, indica un nivel de 64,6, cel mai scazut din luna martie, in scadere fata de 70,8, cat a fost acesta in iunie.

Un raport separat, realizat de Departamentul de Comert american, indica faptul ca deficitul comercial s-a micsorat in mai, pe fondul cresterii exporturilor si stagnarii importurilor de petrol si componente auto.

Diferenta dintre importuri si exporturi a scazut cu 9,8 procente, la 26 miliarde, cel mai mic din noiembrie 1999.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#stabilizare economica, #statele unite, #recesiune globala, #criza financiara , #stiri Rapid
Comentarii