Zona Euro a intrat oficial în recesiune. Explicații geo-economice și scenarii de redresare

Duminica, 11 Iunie 2023, ora 03:00
14865 citiri
Zona Euro a intrat oficial în recesiune. Explicații geo-economice și scenarii de redresare
Zona Euro a intrat în recesiune tehnică FOTO Pexels.com

Date revizuite ale Eurostat au confirmat recent că Uniunea Europeană a intrat în recesiune tehnică. Jurnaliștii de la Wall Street Journal (WSJ) au trecut un fir roșu prin evenimentele care au dus la situația din prezent, atrăgând atenția cu privire la viitorul economiei europene în perioada următoare.

Analiștii Paul Hannon și Bertrand Benoit explică faptul că zona Euro a intrat în recesiune deoarece Germania, cea mai mare economie a sa, a început să aibă probleme, sugerând că impactul războiului Rusiei în Ucraina ar fost mai profund decât se anticipa la începutul acestui an. Europa se află într-o perioadă de stagnare, blocată în parametri economici echivalenți cu o ipoteză a prelungirii pandemiei, spun specialiștii. În timp ce economia SUA este acum cu 5,4% mai mare decât înainte de izbucnirea pandemiei Covid-19, economia zonei euro este doar cu 2,2% mai mare.

Inflația generată de creșterea costurilor energetice și nivelul ridicat al prețurilor la alimente s-a temperat recent în Europa, dar rămâne mult mai ridicată decât ar dori factorii de decizie politică și afectează negativ consumul.

Analiza deciziilor economice ale Germaniei și factorii care au influențat recesiunea tehnică

Slăbiciunea Germaniei este o preocupare deosebită. În deceniile trecute, economia țării a reușit adesea să se redreseze rapid după șocurile economice datorită competitivității exportatorilor săi. Cu toate acestea, comerțul global a suferit mai întâi în urma pandemiei și apoi a creșterii tensiunilor geopolitice, iar de data sectorul industrial și de export nu poate oferi același nivel de sprijin. Producția industrială din țară a înregistrat o scădere abruptă în martie 2023.

Important de avut în vedere e faptul că, datorită dimensiunii sale, economia germană poate influența pozitiv sau negativ zona euro. Alunecarea zonei euro în recesiune la începutul anului a avut loc în ciuda înregistrării unor creșteri în economiile din Franța, Italia și Spania, ceilalți actori principali pe scena UE.

Economiștii consideră că toate aceste fluctuații indică o redresare lentă și prelungită pentru continent în 2023, consumatorii și întreprinderile resimțind și efectul majorării costurilor de împrumut în timp ce Banca Centrală Europeană va continua, cel puțin încă două luni, să crească dobânzile pentru a combate inflația.

Eurostat a declarat joi că Produsul Intern Brut combinat al țărilor care utilizează moneda euro a scăzut cu 0,4% anualizat în timpul primului trimestru al anului, după ce a înregistrat o scădere și în ultimele trei luni din 2022.

Eurostat estimase anterior că economia zonei valutare a înregistrat o ușoară creștere în primul trimestru, dar modificările semnificative în datele provenite din Germania și slăbiciunea economică a Irlandei și Finlandei au determinat un fenomen de contracție economică. Astfel, UE a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a producției și a produsului intern brut, îndeplinind definiția oficială a unei recesiuni tehnice.

Stabilizarea sectorului energetic și a dobânzilor BCE joacă un rol important în redresarea economică

Economiștii se așteaptă ca creșterea să se reia în cele trei luni până în iunie, odată cu reducerea facturilor energetice care atenuează presiunea asupra bugetelor gospodăriilor, dar orice redresare probabil va fi anemică. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a declarat miercuri că se așteaptă ca economia zonei euro să crească cu 0,9% în 2023, aproximativ jumătate din ritmul de creștere al economiei SUA.

În Europa, deși prețurile la energie s-au normalizat față de vârfurile înregistrate în 2022, prețurile la alimente au continuat să crească într-un ritm rapid, slăbind puterea de cumpărare pentru alte tipuri de bunuri la nivelul gospodăriilor.

Seria de majorări ale dobânzilor impuse de Banca Centrală Europeană (BCE), începută în iulie 2022, și-a făcut acum efectul în sistemul financiar al zonei valutare. Situația nu este estimată să se redreseze pe termen scurt și mediu, deoarece BCE a semnalat că intenționează să majoreze ratele dobânzilor-cheie – a opta creștere consecutivă – săptămâna viitoare.

"Un vârf în inflația subiacentă nu ar fi suficient pentru a declara victorie: trebuie să vedem dovezi convingătoare că inflația revine la ținta noastră de 2% într-un mod susținut și într-un timp rezonabil. Nu am ajuns încă la acel punct ", a declarat miercuri Isabel Schnabel, membru al comitetului de politică al BCE, conform de WSJ.

OECD estimează că inflația zonei euro va scădea la 5,8% în acest an față de 8,4% în 2022, dar va rămâne peste ținta BCE, la 3,2% în 2024.

Economia Irlandei și costurile războiului din Ucraina

O altă variabilă în alunecarea zonei euro în recesiune se referă la Irlanda. Țara a înregistrat o scădere de 44,7% a producției industriale în luna martie 2023, iar jurnaliștii WSJ estimează că acest lucru s-a produs pe fondul faptului că industria farmaceutică a țării – operată de companii americane – a înregistrat un declin considerabil la începutul anului. Fenomenul a condus la o scădere anualizată de 17,3% a PIB-ului țării în primul trimestru.

Oficiul de statistică al Irlandei nu a oferit o explicație pentru acea scădere a producției, dar datele publicate miercuri, 7 iunie, au arătat o creștere de 70,7% în aprilie, sugerând o redresare economică după primul trimestru.

Slaba performanță economică a zonei euro în acest an reflectă parțial războiul din Ucraina declanșat de Moscova anul trecut. Economia Rusiei a înregistrat o contracție de 2% anul trecut, iar OECD se așteaptă la o reducere cu încă 1,5% în acest an și cu 0,4% în 2024. Economia Ucrainei a înregistrat o scădere de o treime în 2022 și probabil că a suferit și mai multe daune în urma distrugerii barajului și hidrocentralei Kahovka în această săptămână.

În SUA, spre deosebire de Europa, o slăbire a pieței muncii este necesară înainte ca grupul academic National Bureau of Economic Research să declare o recesiune. Deocamdată, piața muncii din UE nu se încadrează în parametri care să influențeze negativ situația economică, dar economiștii se așteaptă ca șomajul să crească în Europa în următoarele câteva luni.

Recesiunea tehnică în Europa sporește tensiunile sociale și politice din regiune, fiind influențată de factori economici și geopolitici care nu vor suferi schimbări pozitive vizibile în viitorul apropiat. Primele semne de redresare vor veni însă tot din partea BCE, odată ce dobânzile-cheie vor stagna pe parcursul verii 2023.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#recesiune, #recesiune zona euro, #Uniunea Europeana, #Germania, #dobanzi, #Wall Street Journal , #recesiune