BBC: Proiectul controversat de la Rosia Montana, din nou in carti

Joi, 29 August 2013, ora 10:44
2732 citiri
BBC: Proiectul controversat de la Rosia Montana, din nou in carti
Foto: Wikipedia

Guvernul roman a aprobat inceperea lucrarilor la mina din Rosia Montana, exploatarea rezervelor de aur fiind facuta de o firma canadiana, noteaza BBC.

Proiectul a fost suspendat mai mult de un deceniu de catre activistii care erau ingrijorati de efectul asupra mediului.

Mina de acolo exista inca din perioada comunista, insa canadienii de la Gabriel Resources Ltd vor sa o mareasca si sa o modernizeze.

Jurnalistii britanici de la BBC amintesc ca galeriile vor intra adanc in munte si ca procesul necesita utilizarea cianurii, o substanta toxica.

Reprezentantii Gabriel Resources au salutat decizia Guvernului roman, care a aprobat derularea proiectului, miercuri. Insa acesta mai trebuie aprobat si de Parlament.

"Daca va fi adoptat de Parlamentul roman, atunci acest lucru va marca accelerarea semnificativa a dezvoltarii uneia dintre cele mai mari mine de aur din Europa la Rosia Montanta si va fi promotorul pentru deschiderea altor exploatari pe teritoriul tarii", se arata intr-o declaratie oficiala, remisa BBC.

Directorul executiv al companiei, Jonathan Henry, a declarat ca se simte extrem de incurajat de acest pas inainte.

Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care se va ocupa de aceasta mina. Insa participatia statului la proiect va fi de 25%.

De asemenea, redeventa va creste de la 4% la 6%.

Cei de la Gabriel Resources au precizat ca RMGC vor proteja mostenirea culturala a zonei, va asigura protectia mediului si va elimina poluarea istorica.

In plus, proiectul va crea 2.300 de locuri de munca, in faza de constructie, si 900 in cea operationala.

Insa opozantii de la Fundatia Culturala Rosia Montana se tem ca extinderea minei va ruina farmecul pitoresc al zonei si ca va distruge faimoasele galerii de pe vremea Imperiului Roman.

Compania a recunoscut ca o parte din minele antice va fi distrusa, dar si patru varfuri montane.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#Rosia Montana mina aur BBC, #Rosia Montana mina aur, #exploatare aur Rosia Montana, #exploatare Rosia Montana , #proiect