Seceta lovește crunt România. La ce să ne așteptăm în următoarea perioadă

Sambata, 23 Iulie 2022, ora 03:25
9258 citiri
Seceta lovește crunt România. La ce să ne așteptăm în următoarea perioadă
Aproape toate zonele agricole din țară vor fi afectate de secetă în perioada 21 - 27 iulie FOTO: Arhivă Ziare.com

Seceta a lovit puternic România. Deja 214 localităţi din țară au serviciul de alimentare cu apă restricţionat.

Nu doar în România sunt probleme, ci toată Europa a fost afectată. Seceta a redus producția de energie hidroelectrică și de alimente, sporind presiunea exercitată deja asupra prețurilor de războiul din Ucraina.

În bazinul râului Pad din nordul Italiei, de exemplu, unde locuiește o treime din populația țării, nu a plouat deloc sau aproape deloc timp de peste 200 de zile.

În Portugalia, luna trecută, centralele hidroelectrice au produs un sfert din energia electrică pe care o produceau în luna iunie a anului trecut.

Consultantul economic Adrian Negrescu a exlicat, într-un interviu pentru Ziare.com, la ce să ne așteptăm în următoarea perioadă și cum ar trebui să procedeze autoritățile din țara noastră.

Ne facem că ajutăm fermierii

"România este o țară meteosensibilă. Valul puternic de căldură, seceta, afectează domenii sensibile, precum agricultura și construcțiile. În agricultură, de peste 30 de ani, ne facem că facem reforme, că ajutăm fermierii, că luăm măsuri pentru a scoate acest domeniu din Evul Mediu.

Singurele măsuri concrete sunt luate de preoții care invocă ploaia. În rest, miniștrii Agriculturii, în frunte cu dl. Daea, mai mult vorbesc decât să facă ceva.

Iar când au bani europeni la dispoziție, gratuiți, se dovedesc incapabili să îi atragă", explică Adrian Negrescu.

Lipsește capitolul irigații din PNRR

"Dovada cea mai bună o reprezintă absența din PNRR a capitolului irigații. Cu oficiali incompetenți, cu fermieri care se roagă să vină ploaia, cu agriculturi prea puțin interesați să schimbe modul în care cultivă terenurile, să adopte noi tehnologii și semințe rezistente la secetă, cum să creștem acest domeniu strategic pentru economia românească?", a punctat specialistul.

Uitați-vă la ce se întâmplă în ultimele zile. Ați văzut vreun reprezentant al Guvernului, fie el ministrul Mediului sau cel al Agriculturii, un primar, o autoritate locală de la Regia de Apă etc. să prezinte date concrete legate de secetă - deficitul de apă din sol, situația aprovizionării cu apă a orașelor etc, că să înțelegem dimensiunea problemei", a declarat Adrian Negrescu.

Nu avem strategii sau planuri de acțiune

"Din păcate, nu vedem decât sfaturi despre cum să facem duș și să udăm roșiile, precum cele ale ministrului Mediului, și show-uri cel puțin originale marca Daea. Nu avem strategii, nu avem planuri de acțiune, nu avem date. În România meteosensibilă numai slujbele anti-secetă ale ÎPS-ului din Constanța reprezintă ceva concret. Restul sunt vorbe", spune specialistul.

Canicula lovește și în construcții

"Dincolo de agricultură, canicula lovește puternic într-un alt domeniu care nu se simte nici el prea bine – în construcții. Căldura amână lucrările, dă peste cap planurile de construcții și generează pierderi financiare.

Este un fel de bomboană pe colivă pentru mulți dezvoltatori, constructori din zona rezidențială mai ales. Și așa aveau probleme cu costurile, urmare a creșterii prețurilor materiilor prime, și cu vânzările, pe fondul înăspririi și scumpirii creditării", a explicat Adrian Negrescu.

2023 nu vine cu vești mai bune

"Din păcate, din această vară caniculoasă, mulți vor ieși cu lacătul pe ușă. Șantiere închise, proiecte înghețate, iar 2023 nu vine din păcate cu vești mai bune. Noile modificări fiscale, în special cele care cresc TVA-ul la achizițiile de apartamente, vor crea și mai multe probleme într-un an considerat a fi anul recesiunii", concluzionează Adrian Negrescu.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#seceta Romania, #constructii, #criza, #agricultura, #canicula , #seceta