Un sfat german pentru Europa: Te ajut, ca sa ma ajuti

Marti, 31 Iulie 2012, ora 18:21
2406 citiri
Un sfat german pentru Europa: Te ajut, ca sa ma ajuti
Foto: Daylife

Nu este un secret ca ajutorul mutual intre tarile Europei consta in injectii financiare pe care cei slabi le asteapta de la cei puternici. Puternici nu sunt multi, iar cei dispusi sa dea sprijin altora se dovedesc a fi si mai putini.

In plus, acesti putini nu risca sa-si puna la bataie toate rezervele lor, ca sa-i salveze pe fiii risipitori, ajunsi la sapa de lemn, relateaza Spiegel.

Ca urmare, singurul bastion de incredere si ajutor, demn de luat in seama, este numai puterea Germaniei, care, pana de curand, a rezistat stoic in fata crizei, oferindu-si chiar disponibilul pentru salvarea altora.

Dar nu exista sac fara fund. Potrivit unui studiu publicat in Business Index Clima din Munchen, situatia actuala a economiei germane se apropie de o limita critica, sub care ar aparea riscuri privind propriile interese.

In plus, desi indicii sunt favorabili in raport cu toate tarile din jur, multe sectoare ale Germaniei inregistreza scaderi, pentru al treilea an consecutiv.

Perspectivele lunii iulie si ale intregului trimestru III nu par sa imbunatateasca situatia. Un raport, elaborat saptamana trecuta la nivel federal, pune in evidenta trei companii importante, al caror declin risca sa exercite un impact major asupra intregii economii nationale.

Primul este marele grup industrial Siemens, care a anuntat, luna aceasta, scaderea dramatica a comenzilor noi si diminuarea profitului, cu pespectiva de a continua acest trend negativ.

Iluzia cresterii consumului

Cel de al doilea se refera la gigantul BASF, un brand bine cunoscut in domeniul produselor chimice, care s-a prabusit cu aproape 16%, respectiv 1,2 miliarde de euro. Presedintele concernului, Kurt Bock, a si avertizat ca nu se asteapta la o redresare a cererii pana la sfarsitul anului 2012.

Cel de al treilea domeniu, mai putin afectat, dar la fel de ingrijorator, priveste transportul de marfuri, care decade automat atunci cand alte activitati se afla in delin.

Prin exceptie, sectorul consumului isi mentine cresterea economica din anii anteriori, aproape fara a simti efectele crizei. Din pacate, economistii avertizeaza ca cererile ridicate in domeniul bunurilor nu provin atat din management, cat din spiritul gospodaresc german: consumatorii sunt prevazatori si isi fac rezerve de produse pentru vremuri mai grele.

In mod firesc, odata umplute camarile si sifonierele, apetitul cumparatorului va scadea, iar vanzarea de bunuri se va incetini, afectand atat producatorii directi, cat si furnizorii lor din productia pe orizontala.

Nu poti conta pe tarile emergente

Principalii parteneri externi ai Germaniei nu mai au putere de cumparare: Italia si Spania sunt in recesiune, iar economia Frantei stagneaza. Toate au redus cererea de produse germane.

Fireste, Germania ar putea compensa acest gol comercial, intensificand schimburile cu puterile emergente: China, India, Brazilia. Dar nici aici, forta economica nu mai este cea de altadata. Cel mai mult iese in evidenta exemplul Braziliei, care a redus tinta de crestere pe 2012 de la 4,5% la 3%.

Daca cererea externa continua sa bata pasul pe loc sau chiar sa-si accentueze reculul, convulsiile sociale generate de somaj pot pune economia germana in imposibilitate sa mai ajute pe cineva si chiar in situatia de a-si cauta singura un ajutor.

Economia germana este astazi in situatia de a-si apara propriile interese, amenintate de declinul unor vecini, care asteapta ajutor dintr-o directie pe care chiar ei au stagnat-o.

Integrarea in UE este benefica si pentru Germania

In opinia expertilor, o camera de reanimare pentru domeniile aflate in suferinta n-ar fi un management economic inteligent. Dimpotriva, cheia succesului, atat pentru Germania insasi, cat si pentru cei pe care i-ar putea ajuta, pare a fi incurajarea sectoarelor celor mai infloritoare.

Companiile de automobile Daimler sau Volkswagen s-au dovedit puternice sub aspect financiar si, ca ele, sunt multe altele. Sustinerea acestor domenii aduce economiei mai mult spor si mai sigur, decat fortarea sectoarelor care isi cauta clienti.

Expertii considera ca este o importanta chestiune de politica economica stimularea prioritara a companiilor care merg cel mai bine. Ele constituie principala resursa in economia Germaniei, din care tara si-ar putea permite sa-i ajute pe altii.

Acesti altii insa, trebuie sa traga din greu ca sa-si repuna in functiune propriile mecanisme economice, intrucat numai ele vor putea alimenta sectoarele aflate in declin, inclusiv cele germane.

Pe scurt, daca astazi zona euro va iesi din impas cu ajutor german, maine revenirea la prosperitate a Germaniei va fi asigurata de buna ei integrare in UE.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#dezvoltare economica Germania, #ajutor zona euro Germania , #stiri Siemens