Șefa sportului românesc, în cazul Simona Halep: ”Eu sunt ferm convinsă”

Luni, 12 Februarie 2024, ora 13:46
2296 citiri
Șefa sportului românesc, în cazul Simona Halep: ”Eu sunt ferm convinsă”
Simona Halep FOTO DigiSport.ro

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a afirmat, luni, că este ferm convinsă că jucătoarea de tenis Simona Halep e nevinovată în cazul de dopaj în care a fost suspendată pe patru ani de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului.

''Dacă aş şti ce şanse are, la TAS, Simona Halep, v-aş spune, dar Dumnezeu şi cei care o judecă ştiu ce verdict vor da. Eu pot să spun că doar în pielea ei să nu fii, pentru că nu este uşor psihic să treci prin aşa ceva, mai ales când te ştii nevinovat. Eu sunt ferm convinsă că este nevinovată, pentru că la nivelul Simonei nu putea să fie depistată pozitiv cu atâta amatorism. Dar, din păcate, sportivul se lasă în totalitate în mâinile colectivului său şi când ajunge în situaţia Simonei răspunde doar sportivul, ceea ce nu este corect'', a comentat Lipă, la câteva zile după ce Simona Halep a fost audiată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Halep a fost audiată la Lausanne în perioada 7-9 februarie şi un verdict va fi dat în apelul depus de ea în următoarele săptămâni sau luni.

Cariera româncei s-a oprit pe 7 octombrie 2022, data debutul suspendării sale provizorii după un test efectuat la US Open 2022, pozitiv la un produs interzis, roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii şi care este clasificat ca EPO (etriopoetină) în regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

În primăvara anului trecut, Halep a fost acuzată de o nouă infracţiune, de data aceasta fiind vorba de "nereguli" în datele paşaportului ei biologic, un instrument de monitorizare pe termen lung pentru sportivii de nivel înalt.

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). Perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în data de 24 octombrie, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj.

Elisabeta Lipă s-a referit şi la situaţia ciclistului Vlad Dascălu, campionul european la mountain bike: ''Situaţia lui Vlad Dascălu este de neînţeles, pentru că un sportiv de talia lui ştie foarte bine că fiind în introduşi în programul Adams, în permanenţă trebuie să spună unde se află în cantonament, să răspundă la telefon, iar el este deja la a treia încercare. Eu sper ca el să găsească clemenţă la AMA/WADA şi să îl absolve de această vină, pentru că la trei neprezentări te scoate din circuit şi ar fi păcat pentru el. A avut loc a treia abatere, dar se face o comisie, se analizează şi sper să fie înţeles. Nu ştiu care sunt motivele pentru care el de trei ori nu a răspuns apelului agenţilor de control''.

Lipă consideră că federaţiile sunt responsabile pentru comportamentul sportivilor: ''Federaţia este răspunzătoare pentru comportamentul lor, dar eu spun că un sportiv cu experienţă, de talia lui Vlad nu are voie să facă asemenea greşeli, mai ales că munceşti patru ani. A demonstrat că este pe un trend ascendent, a terminat pe locul şapte la Tokyo, deci putea fi în primul pluton. Eu sper să se găsească o soluţie şi pentru el dacă nu este atât de vinovat cum consideră regulamentele''.

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că nu sunt motive de îngrijorare privind o eventuală suspendare a lui Vlad Dascălu, după ce presa a scris că sportivul ar fi ratat trei controale antidoping după ce nu a fost găsit în locul anunţat iniţial.

Preşedinte ANS a comentat şi faptul că recordul mondial deţinut de înotătorul David Popovici, la 100 m liber, a fost doborât de un chinez.

''Am văzut că a fost doborât recordul lui David Popovici, dar asta este foarte bine, pentru că îl va ambiţiona şi la Paris va face ceea ce ştie el mai bine'', a spus Lipă.

Chinezul Pan Zhanl, component al ştafetei chineze de 4x100 m liber, a fost cronometrat în 46 sec 80/100, duminică, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Doha. Recordul stabilit de David Popovici la Campionatele Europene din 2022, de la Roma, a fost de 46 sec 86/100.

Simona Halep, interzis la Roma. Italienii au făcut anunțul care o lasă pe româncă în afara jocului
Simona Halep, interzis la Roma. Italienii au făcut anunțul care o lasă pe româncă în afara jocului
Revenirea pe teren a Simonei Halep, după ridicarea suspendării pentru dopaj, se transformă încet-încet într-un fiasco. Simona Halep a apucat să joace un singur meci, cel de la Miami cu...
S-a scris istorie la WTA Madrid. Jucătoarea care a egalat performanța fantastică a Simonei Halep
S-a scris istorie la WTA Madrid. Jucătoarea care a egalat performanța fantastică a Simonei Halep
Tenismena americană Cori Gauff, locul 3 mondial, a reușit joi o victorie de senzație în turul secund al turneului WTA 1000 de la Madrid. În vârstă de 20 de ani, Cori Gauff a bifat o...
#Simona Halep, #scandal, #dopaj, #Elisabeta Lipa , #stiri tenis