Cum a ajuns Simona Halep să aibă două capete de acuzare la procesul de dopaj de la Londra

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 08:37
4617 citiri
Cum a ajuns Simona Halep să aibă două capete de acuzare la procesul de dopaj de la Londra
Simona Halep este suspendata FOTO facebook

Simona Halep a fost audiată de Tribunalul Sport Resolution din Londra în 28 și 29 iunie, iar acum așteaptă pronunțarea instanței în cazul ei de dopaj.

Simona a trebuit să se apere nu doar pentru testul pozitiv la Roxadustat, de la US Open 2022, ci și în speța legată de pașaportul său biologic.

Șefa ANAD, Gabriela Andreiașu, a explicat în amănunt cum funcționează întregul proces privind prelucrarea datelor din pașaportul biologic, subliniind că depășirea anumitor parametri din punct de vedere steroidic și hematologic declanșează o analiză profundă a tuturor datelor, pe o perioadă îndelungată de timp, în cazul Simonei de 10 ani.

"Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificari ale unor parametrii pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt parametrii foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System).

Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS atrage un semnal de alarmă, terminologia este „flag in ADAMS” dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate. Declarat «likely-doping» (n.r. probabil dopaj), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System) rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare.

Momentul in care un expert pe pașaportul biologic introduce in sistemul ADAMS această opțiune, «likely-doping» pe pașaportul biologic, alt Comitet de Experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările.

Parametrii, indicatorii, markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (n.r. 10 ani). Odată declanșat, se evaluează pașaportul ținând cont de mai mulți parametrii, analizați și anterior dar și după data la care a fost identificat ca moment «likely-doping» (n.r. posibil doping).

Pașaportul biologic are două module: steroidic și hematologic. Când autoritatea de testare solicită verificarea unei sportive pe pașaportul biologic se recoltează și proba de sânge. Atunci sunt evaluate împreuna: profilul steroidic și profilul hematologic.

Un sportiv este testat pe pașaportul biologic de mai multe ori pe an. Atunci toate probele sportivului sunt evaluate raportat și la un program competițional, program de antrenament, informațiile de localizare pe care (n.r. programul Athelte Central utilizat si de Simona Halep) le introduce în sistemul ADAMS", a spus Gabriela Andreiașu pentru ProSport.

Simona Halep poate primi o suspendare între doi și patru ani, dar se poate adresa TAS, unde d e regulă pedeapsa de reduce.

Jucătoarea care a sărit în apărarea Simonei Halep și-a anunțat retragerea. Ce record fabulos deține în WTA
Jucătoarea care a sărit în apărarea Simonei Halep și-a anunțat retragerea. Ce record fabulos deține în WTA
Franţuzoaica Alizé Cornet se va retrage după Openul Franţei, a anunţat la Canal+, sâmbătă seara. Aflată pe locul 11 în lume în 2009, Alizé Cornet şi-a lăsat amprenta asupra tenisului...
Eliminată fără drept de apel la Madrid, Sorana Cîrstea a vorbit despre Simona Halep: ”Capitol închis”
Eliminată fără drept de apel la Madrid, Sorana Cîrstea a vorbit despre Simona Halep: ”Capitol închis”
Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea a fost învinsă fără drept de apel de poloneza Iga Swiatek, liderul mondial, cu 6-1, 6-1, sâmbătă, în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la...
#Simona Halep, #suspendare, #pasaport biologic, #probleme, #ANAD, #gabriela andreiasu , #stiri tenis