Coronavirus in Olt. Autoritatile au stabilit ca nu se impune carantinarea zonala in comunele Oporelu si Perieti

   

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt a analizat luni situatia epidemiologica din localitatile Oporelu si Perieti, unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile depaseste pragul de 6 la mia de locuitori, respectiv la Oporelu este de 7,63, iar la Perieti de 7,14 cazuri COVID-19 la 1.000 de persoane. In calitatea sa de presedinte al comitetului, prefectul de Olt Florin Homorean a solicitat Directiei de Sanatate Publica Olt, inca de sambata, realizarea evaluarii riscului raspandirii infectiei cu virusul SARS-CoV-2 in cele doua localitati, in vederea instituirii masurii de carantinare zonala potrivit prevederilor legale. Dupa analiza efectuata, specialistii in sanatate publica din judet au decis ca acest lucru nu se impune.
"In urma evaluarii efectuate, Directia de Sanatate Publica Olt a constatat ca in cele doua comune nu exista o transmitere comunitara a noului Coronavirus - in Oporelu din cele noua cazuri active, opt sunt concentrate in doua focare familiale, iar in Perieti, din cele 12 cazuri active, noua sunt concentrate in doua focare familiale, fapt pentru care nu se impune masura carantinarii zonale", transmite Prefectura Olt printr-un comunicat de presa.

In aceste localitati, pe langa masurile pentru prevenirea si combaterea raspandirii pandemiei COVID-19, mentionate deja de autoritati, se vor adopta si urmatoarele masuri: intensificarea actiunilor de verificare a respectarii masurilor de izolare/carantinare la domiciliu, desfasurate de catre Inspectoratul de Politie Judetean Olt si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Olt; intensificarea actiunilor de urmarire a respectarii masurilor de siguranta sanitara de catre cetateni, cat si de catre institutiile publice si operatorii economici care isi desfasoara activitatea in cele doua localitati, actiuni desfasurate de catre toate autoritatile/institutiile cu atributii in acest sens; intensificarea activitatilor de constientizare a populatiei cu privire la rata de infectare, desfasurate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Olt.

CJSU Olt monitorizeaza evolutia epidemiologica in comunele Oporelu si Perieti, iar in functie de incidenta cumulata in ultimele doua saptamani va solicita DSP Olt reevaluarea riscului de raspandire a noului Coronavirus.

Noi decizii cu privire la trei localitati

In sedinta CJSU Olt de luni a fost adoptata hotararea 56 cu privire la introducerea de restrictii in vederea combaterii si prevenirii raspandirii infectarilor cu virusul SARS-CoV-2 in judet. Potrivit datelor specialistilor DSP, localitatile din Olt unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori: Perieti - 7,14 si Slatioara - 5,09, in aceasta localitate rata crescand in doar cateva ore cu aproape un caz COVID-19.

Pentru aceste localitati se aplica, incepand de marti, 17 noiembrie, pentru o perioada de 14 zile, pe langa masurile prevazute de anexele 2 si 3 din HG 967 din 12 noiembrie, si urmatoarele masuri specifice ratei de incidenta: activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este interzisa; activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unitati de cazare este permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati; desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este interzisa; activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este interzisa. Pentru operatorii economici prevazuti punctele 1 si 2 se permite prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective.

In comuna Brebeni, unde rata de infectare cumulata a cazurilor in ultimele doua saptamani este de 1,48 la mia de locuitori, se aplica, incepand de luni, 16 noiembrie, masurile prevazute de articolul 2 din hotararea 55 din 11 noiembrie a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt. Hotararile Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt pot fi consultate si pe site-ul Institutiei Prefectului-Judetul Olt: https://ot.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

Catalin FIRCOIU
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 19:49
Sursa: Eveniment de Olt

Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Eveniment privat cu aproximativ 50 de persoane, organizat la un restaurant din Slatina, intrerupt de politisti
Un eveniment privat, care era organizat la un local din municipiul Slatina si la care participau ...
Gheorghita: Cei programati la vaccinare sa vina cu buletinul, nu e obligatorie recipisa. Nu incurajam venirea mai devreme
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania, a declarat ca cei care vin la ...
VIDEO. Filmul bataii de la Brastavatu
In agresiunea care a avut loc pe terasa unui bar din comuna Brastavatu, in seara celei de-a treia zi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor