Despre bani si proiecte cu omul care a transformat Romania in paradisul luptelor - Interviu

Luni, 25 Martie 2013, ora 21:27
6238 citiri
Despre bani si proiecte cu omul care a transformat Romania in paradisul luptelor - Interviu
Foto: Superkombat

Si-a investit toti banii pentru a-si vedea visul implinit, iar acum, dupa 10 ani de activitate la cel mai inalt nivel, se poate mandri cu faptul ca Romania a ajuns un pion important in lumea sporturilor de contact, datorita Superkombat.

Este povestea lui Eduard Irimia, promotorul roman care isi prezinta, intr-un interviu acordat Ziare.com, concluziile la 10 ani de la organizarea primei gale Local Kombat in Romania.

In cadrul interviului, Irimia a dezvaluit costurile de productie pentru o gala Superkombat, dar si marele vis pe care il are pentru viitorul apropiat: lupte intre sportivi din diverse ramuri, cum ar fi Catalin Morosanu vs. Mike Tyson.

Totodata, promotorul in varsta de 39 de ani a precizat ca nu exclude o colaborare cu Daniel Ghita, cel mai in forma luptator roman al momentului.

Se implinesc 10 ani de cand ati inceput sa organizati gale la nivel international. Sunteti multumit de ce ati realizat in aceasta perioada?

Atunci cand am inceput seria Local Kombat, in 2003, nu vedeam atat de departe produsul, dar provocarea a fost sa ne depasim de la an la an. Acum, pe deoparte pot spune ca sunt multumit, dar suntem in situatia in care suntem obligati sa evoluam rapid pentru ca am intrat in randul promotiilor mari gen K-1 sau UFC ca expunere la nivel global, astfel ca trebuie sa tinem pasul cu toate sacrificiile neceare. Galele produse in Romania de romani au ajuns sa fie transmise live in peste 80 de tari de pe 5 continente.

Care este cea mai mare realizare/dezamagire pe care ati avut-o ca promotor?

Sincer, toate dezamagirile mele din cariera nu au facut altceva decat sa genereze realizari. Sunt genul care ma mobilizez atunci cand am probleme. De exemplu, in 2010, la finala K-1 de la Tokyo am incercat sa vin cu un plan de salvare al companiei respective, insa cei de acolo nu m-au luat in serios ca as putea duce la bun sfarsit. Ulterior, am creat Superkombat, un produs considerat de fani mult mai stabil.

Superkombat se bucura de un interes important din partea publicului. De ce credeti ca sunt atrasi romanii de lupte?

Eu cred ca romanii nu sunt atrasi doar de lupte, ci si de drame, caractere si povesti conexe. Noi am creat un circuit de eroi autohtoni in drumul catre marile evenimente ale lumii. Lumea iubeste povestile de succes si sportul poate da astfel de exemple. Pe de alta parte, suportul media oferit de trustul Pro a ajutat foarte mult in atingerea unui target generalist, nu doar de sport.

Eroi ca Morosanu, Iftimoaie, Zmarandescu, Ghita, Sora si Atodiresei au fost inclusi in diverse productii media care au mentinut interesul pentru evenimentele care urmau. Acum vorbim despre o poveste care a ajuns la un nivel mare si se poate mentine si local prin evolutiile romanilor in galele internationale. Fara suportul mass-media, galele de sporturi de contacte nu au un impact similar. De exemplu, in Romania sunt zeci de competitii de arte martiale in care publicul este format doar din rude si prieteni.

Cu aproximatie, care este bugetul pentru organizarea unei gale in Romania? Dupa incheierea ei, din punct de vedere financiar, iesiti in profit?

Circuitul Superkombat este compus dintr-un numar de 12 gale pe an, dintre care 6 sunt premium sub titulatura de World Grand Prix. Unele sunt profitabile, iar prin acel profit noi sprijinim galele din care nu avem un castig. Ca si buget, pot spune ca pentru fiecare eveniment premium cheltuim undeva la 200.000 de euro, banii putand fi acoperiti din sponsori , bilete, drepturi tv internationale sau parteneri locali in diverse locatii. In acest moment, nu profitul este important, pentru ca noi incercam sa facem niste gale cat mai bune pentru a gasi un investitor care ar putea schimba total reteta.

Ma refer la posibilitatea organizarii unor meciuri cu eroi din diverse ramuri sportive. De exemplu, pe vremuri, la K-1 puteai vedea un campion mondial de box impotriva unui campion mondial de sumo. Ganditi-va ce impact ar avea un meci Klitschko vs Hari sau Morosanu vs Tyson, ori un Van Damme vs Morosanu. Asta ar fi varful unei promotii main stream cu expunere globala in care tot publicul ar avea de vorbi pentru mult timp. Iar asta pornind de aici din Romania. Chiar imi doresc sa fac din tara noastra un pol decisiv la nivel mondial.

Cati oameni lucreaza pentru organizarea unei gale in Romania? Comparativ cu galele din strainatate, numarul lor este mai mic sau mai mare?

Putem sa ne mandrim ca suntem singura promotie din Europa cu un staff standard la fiecare gala. Am incheiat un contract cu Pro TV, care vine in sprijinul unei promotii made in Romania si ne va asigura productia oriunde in Europa. Staff-ul complet este format din aproximativ 70 de persoane, iar singura promotie care se poate lauda cu asa ceva in lumea mai este UFC, care isi trimite o echipa de peste 100 de persoane oriunde in lume generand costuri uriase pentru productie.

E greu sa convingeti luptatori importanti sa vina in Romania?

Superkombat este acum un trend printre luptatori, nu trebuie sa-i convingem, pentru ca ei ne trimit solicitari. In prezent, avem aproximativ 30-40 de mailuri zilnic cu cereri din partea sportivilor din toate colturile lumii. Tocmai de aceea am inventat anul acest sistemul New Heroes care permite descoperirea unor noi eroi la nivel global. Acum, eu sunt in Brazilia pentru gala Superkombat New Heroes din Sao Paulo, unde avem o piramida de grei si cateva meciuri eliminatorii la alte categorii. In curand, vor urma America de Nord, Africa, Asia si Australia, iar in Europa avem deja mai multe gale prin intermediul seriei World Grand Prix.

Ati castigat multi bani facand aceasta meserie?

Stiu ca este greu de crezut, dar tot profitul a fost reinvestit in produs. Ma multumesc doar cu cheltuielile de mentinere a afacerii, iar restul ii investesc in productie. Tocmai de aceea, nivelul a crescut. Daca ma gandeam doar la profit, probabil faceam niste gale mai mici, dar cu un profit bun, insa am fi ramas la un nivel modest.

Simtiti ca munca pe care ati depus-o este apreciata asa cum trebuie in Romania?

Publicul apreciaza si asta se vede prin rating si mesajele primite dupa fiecare gala. Ca pentru orice producator de evenimente, conteaza aplauzele publicului, iar pentru mine, o gala reusita este cea pe care publicul o apreciaza. Sunt insa si dezamagit de oameni din diverse domenii, care creaza probleme prin promisiuni neonorate, care pot genera dificultati in anumite cazuri. Mai exact, sponsori care anunta in ultima clipa ca se retrag fara sa anunte sau autoritati care promit sprijin, iar ulterior te lasa cu ochii in soare. Cred in continuare in gentlemen agreement.

Exista posibilitatea ca, la un anumit moment, sa nu mai organizati gale in Romania, ci doar in strainatate?

Nu as dori sa ma gandesc la varianta asta, pentru ca ar insemna sa fiu dezamagit sa nu mai fac gale la mine acasa. Probabil, voi organiza mai multe gale in strainatate pentru ca targetul este international, dar cel putin unul sau doua evenimente pe an vreau sa fie in Romania, in special finala. As vrea sa fie o traditie, precum era Japonia pentru K-1. Imi iubesc tara si tocmai de aceea incerc sa o promovez prin aceste evenimente. Pentru ca am avut gale transmise in toata lumea din diverse colturi ale Romaniei, am reusit sa schimbam perceptia strainilor despre tara noastra. Multi fani care au venit din strainatate pentru gale sau pur si simplu sportivii au avut un soc pozitiv, iar asta ma bucura. Sper sa fim in continuare niste ambasadori buni ai Romaniei.

Care considerati ca este cel mai important luptator care a participat intr-o gala pe care ati organizat-o?

Am avut multi eroi din fostul K-1, dar cred ca cel mai important si cunoscut nume este cel al lui Ray Sefo.

Exista posibilitatea ca Daniel Ghita sa lupte vreodata intr-o gala Superkombat?

Ghita are contract cu o alta promotie, dar exista posibilitatea unei gale cu co-promotie cu ei si astfel Daniel ar avea sansa sa lupte in fata publicului din Romania.

Ce surprize le pregatiti fanilor Superkombat in urmatoarea perioada?

Pana acum au avut parte de o sumedenie de surprize. Incepand de la anuntul de expansiune globala din ianuarie, pana la selectiil pentru descoperire de noi talente pe care le-am organizat in toata lumea si pana la circuitul New Heroes. Acum, pregatim o aplicatie disponibila pe android sau iphone care va permite o informare in timp real prin newsletters si transmisiuni live. Pana atunci, pregatim prima gala Superkombat World Grand Prix, care este programata pe 6 aprilie.

Despre Superkombat

Circuitul Superkombat a luat nastere in 2011, la scurt timp dupa falimentul K-1.

In 2013 vor avea loc sase gale de tip "World Grand Prix", insa conceptul Superkombat mai contine si gale pentru descoperirea unor talente, precum "New Heroes" si "Tryouts".

Superkombat este lider la nivel continental ca si promotie.

Galele Superkombat sunt transmise pe 5 continente, in 80 de tari si au o acoperire de peste 123 de milioane de abonati.

Superkombat a devenit un produs cautat in toata lumea. In ultimele doua luni au fost organizate selectii si gale de selectie in Grecia, Germania, Marea Britanie, Croatia si Brazilia.

In 2012, sportivi de top din peste 40 de tari au participat la galele Superkombat.

In ultimii 10 ani au fost organizate peste 60 de gale sub egida Eduard Irimia Promotions.

Eduard Irimia a fost ales de Forbes pentru coperta primului numar in Romania datorita planului sau indraznet.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#interviu Eduard Irimia, #Eduard Irimia Superkombat, #Eduard Irimia avere, #Eduard Irimia proiecte, #Superkombat Romania , #lupte