Vin negociatorii FMI. Va accepta Bucurestiul un acord?

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 12:16
2142 citiri
Vin negociatorii FMI. Va accepta Bucurestiul un acord?

O delegatie a Fondului Monetar International este asteptata sa ajunga marti la Bucuresti pentru a analiza situatia economiei nationale.

Cu aceasta ocazie, s-ar putea clarifica si problema acordarii unui ajutor financiar din partea FMI.

Pana in momentul de fata, autoritatile nu au reusit sa se puna de acord daca trebuie sau nu ca Romania sa apeleze din nou la sprijinul institutiei internationale. Traian Basescu a afirmat insa luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu vrea un imprumut de la FMI.

La inceputul anului, Theodor Stolojan, omul desemnat initial de Traian Basescu sa scoata tara din criza, ii indica lui Emil Boc sa semneze un acord cu FMI, aceasta fiind calea cea mai facila pentru Romania de a castiga credibiliate pe plan international. La cateva ore distanta, premierul a recunoscut faptul ca Executivul are in vedere posibilitatea de a se imprumuta de la FMI sau de la Banca Mondiala.

Semnarea acordului cu FMI ar rezolva o serie de probleme importante cu care se confrunta Cabinetul Boc. Pentru a ne sprijini financiar, institutia impune si conditii, cea mai importanta fiind un deficit bugetar foarte mic, undeva la 1%.

Acesta poate fi atins doar daca se taie foarte mult din cheltuieli. Altfel spus, interzicerea cumului pensie-salariu, disponibilizarile din sistemul bugetar, inghetarea salariilor si multe altele vor capata caracter de obligativitate pentru Guvernul Boc.

Pentru reduceea deficitului nu este suficient doar sa tai din cheltuieli, mai trebuie sa cresti si veniturile. Astfel, Guvernul ar putea impune noi taxe si impozite sau sa modifice nivelul actual de impozitare.

Un alt sustinator al apropierii de FMI este si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei pe langa institutia internationala. Fostul ministru de Finante este ferm convins ca, in conditiile unui acord stand-by intre Romania si Fondul Monetar International (FMI), leul ar putea sa se aprecieze semnificativ.

Astfel, s-ar putea evita cresterea preturilor la produsele de import si ar elimina riscul de neplata a ratelor, dar descurajeaza exporturile.

Impotriva unui acord cu FMI s-au exprimat vehement Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu. Primul, in calitate de fost premier are tot interesul sa nu induca popluatiei sentimentul ca Romania a fost nevoita sa apeleze la ajutor strain din cauza faptului ca el a adminitrat prost tara, in vreme ce Basescu urmeaza sa intre in campanie, iar un acord cu FMI ar taia semnificativ din elanul cu care actualul Guvern ar putea adopta masuri populiste, menite sa-i atraga capital electoral presedintelui.

La randul lor, oficialii FMI s-au aratat "indiferenti" fata de situatia economica a Romaniei, precizand ca institutia nu face presiuni asupra Guvernului de la Bucuresti pentru a se lasa ajutat.

Reprezentantii FMI vor sta la Bucuresti pana pe data de 4 februarie, timp suficient pentru Traian Basescu si Guvernul Boc sa se puna de acord asupra necesitatii unui astfel de acord cu FMI.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#acord FMI, #analiza situatiei economice, #Guvern Boc, #Traian Basescu , #Traian Basescu