CNN: Evaziunea fiscala, "distractie nationala" in sudul Europei

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:09
3111 citiri
CNN: Evaziunea fiscala, "distractie nationala" in sudul Europei
Foto: Arhiva

In urma cu ceva timp, premierul italian, Silvio Berlusconi, spunea ca evaziunea fiscala este un "drept natural". Mai toate studiile, recente si mai vechi, arata ca opinia lui Berlusconi este larg impartasita de populatiile din tot sudul Europei. Ce inseamna asta pentru restul lumii? Clasa de mijloc, salariata, ajunge sa plateasca mai mult.

"Economiile negre", acele zone unde nu ajunge niciodata Fiscul, sunt mult mai ample in Grecia, Italia, Spania si Portugalia, decat in nordul continentului, scrie CNN.

Evaziunea fiscala este un sport national in estul Europei, si joaca un rol important in actuala criza financiara. Trebuie spus ca exista si o relatie de cauzalitate intre taxele ridicate si economia neagra - asadar, in tarile anterior mentionate, unde contributiile la serviciile sociale sunt ridicate, la fel ca si taxele si impozitele, economia subterana reprezinta in jur de un sfert din Produsul Intern Brut.

Doar in Italia, in 2011, ministrul Industriilor, Paolo Romani, a estimat ca veniturile nedeclarate din tara se ridica la uriasa suma de 320 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, statul italian, care in 1992 nu are o datorie mai mica de 100% din PIB, este in permanenta sarac. Este un stat in care oamenii isi tin bogatiile departe de ochii autoritatilor - mai putin de 800 de italieni au declarat un venit de peste un milion de euro in 2010.

Autoritatile ar dori sa dubleze, in doi ani, sumele recuperate de la cei care fenteaza fiscul, de la acei "parassita della societa", parazitii care ocolesc taxele si impozitele, insa Comisia Europeana nu este convinsa ca vor reusi sa isi echilibreze bugetul, avand in vedere cat de raspandita si longeviva este aceasta practica.

Grecia este renumita pentru lunga istorie de evaziune fiscala, evaluata anul trecut la 4% din PIB, adica 11 miliarde de dolari, cu toate ca, potrivit unor voci, s-ar putea ridica pana la 30 de miliarde de dolari pe an.

Ce se intampla, de fapt? Sunt, spre exemplu, medici in Atena care declara venituri sub 45.000 de dolari pe an, insa isi tin copiii la scoli particulare, au piscina, iacht si alte simboluri ale avutiei. Profesorul Herakles Polemarchakis, spre exemplu, a descoperit ca oraselul Larisa are mai multe masini Porsche Cayenne SUV per capita decat orice alt oras din lume, desi veniturile - declarate - ale locuitorilor sunt mai mult decat modeste.

Necesitatea imbuntatirii sistemului de colectare de taxe si impozite este evidenta in toate aceste tari - insa nu are succes, cu atat mai mult pe buza unei noi recesiuni.

In Spania s-au facut ceva mai multi pasi in sensul abordarii evaziunii fiscale - spre exemplu, au fost identificati 200.000 de indivizi care nu si-au declarat venitul din inchirierea proprietatilor, o sursa majora de evaziune fiscala.

O mai buna colectare a taxelor si impozitelor nu va rezolva problemele economice ale tarilor mediteraneene, unde cheltuielile nesabuite ale statului, piata muncii inflexibila, politica competitionala gresit aplicata si intreprinderile de stat ineficiente contribuie din plin la actuala criza, sustine publicatia citata. Insa este o buna su usoara modalitate de a le demonstra investitorilor si creditorilor ca exista macar intentia de a face ordine in casa.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#evaziune fiscala, #evaziune fiscala Europa , #stiri taxe