Vosganian: Registrul fiscal cu toate taxele si impozitele, gata in cateva saptamani

Joi, 08 Mai 2008, ora 18:20
1616 citiri
Vosganian: Registrul fiscal cu toate taxele si impozitele, gata in cateva saptamani

Registrul fiscal care inventariaza toate impozitele si taxele impuse de administratii, agentii si primarii va fi prezentat in cateva saptamani, a anuntat, joi, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian. Ministrul a mai spus ca orice modificare a taxelor si impozitelor va trebui, pe viitor, argumentata, transmite NewsIn.

"Este important (registrul fiscal, n.r.), pentru ca ofera o imagine clara a parafiscalitatii. Registrul va cuprinde absolut tot: impozite si taxe ale administratiilor, ale agentiilor - cum ar fi agentiile de reglementare in domeniul energiei sau domeniul nuclear - cele care sunt impuse de autoritatile care nu sunt in subordinea Guvernului, precum BNR si CNVM, dar si ale primariilor", a declarat ministrul la Botosani.

Vosganian a spus ca, din momentul lansarii registrului fiscal, oricine modifica un act normativ privind fiscalitatea va fi obligat sa publice pe pagina de internet a registrului nota de fundamentare si un studiu de impact, astfel incat platitorii de impozite si taxe sa fie informati asupra "viziunii initiatorului".

Ministrul a adaugat ca registrul va permite ministerului Economiei si Finantelor sa vada daca impozitele respective "armonizeaza interesele contribuabilului cu cele ale statului". "Daca o taxa introdusa duce la cresterea veniturilor fiscale, mai mult decat la cresterea segmentului de piata, inseamna ca este supraimpozitare", a precizat Vosganian.

La ultimul "recensamant" intocmit de Banca Mondiala cu privire la parafiscalitate, Romania figura cu 385 de astfel de legi, declara seful Finantelor, la sfarsitul lunii februarie, precizand ca, intre timp, ministerul a reusit sa abroge 107 din actele normative, reducand astfel la 278 numarul legilor parafiscale.

Vosganian a spus ca printre aceste 278 de "asa-zise" taxe parafiscale, se numara, printre altele, taxele pentru transportul cu metroul, biletele pentru accesul la Palatul Brukenthal, bilete pentru accesul la Muzeul Taranului Roman, taxele privind eliberarea de documente pentru stagiile efectuate in stranatate, taxe privind evaluarea si acreditarea institutiilor de invatamand particular, taxe pentru eliberarea documentelor privind conformarea ca medic si farmacist, contributia pentru inscrierea copiilor la gradinita, taxe pentru licenta nepromovata si tarife pentru expertizarea diamantelor introduse in tara.

"Nu stim cine a facut aceste documente", a declarat Vosganian si a precizat ca aceasta este o analiza preluata de Banca Mondiala de la structuri sindicale si patronale.

"Vom imparti aceste taxe pe cei care le-au emis: autoritati autonome, guvern si autoritati profesionale. Dupa aceasta urmeaza o etapa de anulare, comasare, astfel incat sa nu dam impresia ca, in Romania, parafiscalitatea este un obstacol", a explicat Vosganian.

In opinia ministrului de finante, taxa parafiscala este "acea taxa care este perceputa de o institutie a statului ca venit propriu si care este instituita in urma unui act normativ aprobat de guvern".

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Varujan Vosganian, #taxe, #impozite, #fiscal, #registru , #ministrul Finantelor