Curtea de Conturi: Plati nelegale facute de Secretariatul General al Guvernului Ponta

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 20:44
5016 citiri
Curtea de Conturi: Plati nelegale facute de Secretariatul General al Guvernului Ponta
Foto: site Guvernul Romaniei (Arhiva)

Auditul facut de Curtea de Conturi privind executia bugetara din 2014 a relevat la Secretariatul General al Guvernului plati ilegale in valoare de 32,3 milioane de lei, documentul recomandand atat modificari legislative pentru evitarea unor situatii similare, cat si recuperarea prejudiciului.

Avand in vedere valoarea si natura "abaterilor si a erorilor", in suma totala de 32.337.000 lei, opinia de audit recomanda stabilirea intinderii prejudiciului cauzat si virarea la bugetul statului a tuturor sumelor de catre persoanele responsabile.

Printre abaterile sesizate, raportul mentioneaza Contractul de prestari servicii incheiat cu Sucursala Transporturi Bucurestii Noi din cadrul Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat in baza caruia au fost angajate si platite cheltuielile cu transportul auto de persoane mai mari cu circa 2,6 milioane lei, in 2014, fara respectarea principului economicitatii in utilizarea fondurilor publice.

In acest sens, se recomanda reducerea cheltuielilor cu serviciile de transport auto de persoane si marfuri, precum si respectarea principiilor bunei gestiuni financiare cu ocazia negocierii tarifelor pentru aceste servicii, prin acceptarea includerii in baza de calcul a tarifului doar a acelor cheltuieli efectuate de prestator care au legatura cu serviciul prestat.

Curtea de Conturi: Bunuri de 36 de miliarde de lei, disparute din acte sau inregistrate cu valoarea de 1 leu (Video)

De asemenea, se recomanda ca Secretariatului General al Guvernului sa revizuiasca procedurile operationale privind: fundamentarea si elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli, scoaterea din functiune si casarea activelor fixe, declasarea si casarea bunurilor materiale, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu prevederile legale in vigoare.

Raportul mai precizeaza ca nu au fost reflectate in situatiile financiare intocmite la 31.12.2014 corectiile financiare aplicate de autoritatile de management si celelalte cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finantate din fonduri nerambursabile, in valoare de 4.912.000 lei.

Curtea de Conturi: Alocari ilegale si Fondul de rezerva majorat de 14,5 ori de Guvernul Ponta

De asemenea, au fost inregistrate in contabilitate, in mod eronat, cheltuieli cu amortizarea de 1.179.000 lei, ca urmare a calcularii amortizarii de la data receptiei elementelor componente ale sistemelor integrate in loc de data punerii in functiune a acestor sisteme.

Curtea de Conturi: Nereguli la ANRP si ANAF, dar si la Agricultura si Transporturi

Totodata, se cere finalizarea operatiunii de casare a activelor corporale scoase din uz, ramase necasate, valorificarea materialelor rezultate in urma dezmembrarii sau dezafectarii activelor corporale scoase din uz si casate, precum si inventarierea tuturor elementelor patrimoniale aflate la Secretariatului General al Guvernului.

Quarterly Report - Editia 4

Medicina viitorului. Cum îi ajută „doctorii virtuali” pe bolnavii români
Medicina viitorului. Cum îi ajută „doctorii virtuali” pe bolnavii români
România se confruntă cu o lipsă acută de medici, în special cei de familie, însă, inteligența artificială începe să-și facă loc din ce în ce mai mult în medicină. „Doctorii...
Câți bani au strâns românii pentru pensiile private. Creștere fabuloasă într-un an
Câți bani au strâns românii pentru pensiile private. Creștere fabuloasă într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,05 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie, în creştere cu 28,1% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului...
#Curtea Conturi cheltuieli guvern Ponta , #guvern