Cum i-a pacalit Victor Ponta pe cei de la Rosia Montana (Opinii)

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:35
3568 citiri
Cum i-a pacalit Victor Ponta pe cei de la Rosia Montana (Opinii)

Acum doua luni, Victor Ponta poposea la Rosia Montana ca un inger salvator sosit pe un cal alb, ca sa le dea satisfactie nemultumitilor blocati in subteran.

Ferciti ca isi vad visul cu ochii, ei il primeau atunci cu slava si scandau dupa obiceiurile unor vremuri cam trecute: "Vic-tor-Pon-ta!".

Dialogand intr-un stil alunecos care pare invatat cam de pe la Hrebenciuc, domnul Ponta n-a pus nicio clipa la indoiala ideea unei solutii favorabile privind doleanta lor, dar le-a explicat ca ar face un abuz hotarand totul de unul singur. Ca urmare, le va trimite o comisie intreaga, pregatita si competenta ca sa le rezolve doleanta.

Minerilor li s-a parut corect, au iesit din galerii, s-au imbratisat cu sotiile si cu copiii, le-au pregatit acestora ghiozdanele pentru ca tocmai urma prima zi de scoala, si au gandit ca nu e foc, daca mai asteapta vreo saptamana sau doua. Domnul Ponta a plecat ca un mare invingator.

Ce s-a intamplat mai departe, stie toata lumea, nu e cazul sa repet, dar iata ca, la vreo doua luni dupa ce oamenilor le-a licarit speranta citita in privirea lunecoasa a lui Ponta, li se prezinta alt rezultat decat cel pe care contau ei, in naivitatea lor: un fel de deocamdata nu. Asa e tot ce pot ei retine din concluziile comisiei.

"Deocamdata" este un simbol magic, facut anume ca sa nu dezamagesti partenerul atunci cand, vorbind politic, eviti sa-i spui pe sleau "niciodata".

Asta le putea explica premierul chiar atunci, la fata locului, numai ca, daca le spunea asemenea nazbatie minerilor, ei nu ieseau din subteran, copiii ramaneau cu ghiozdanul nefacut, iar Victor Ponta se intorcea acasa cu coada intre picioare.

Ca urmare, a adoptat solutia politica: spunem da, dar facem nu. Caci, ceea ce a facut comisia parlamentara este exact un nu, plasat alaturi de ispititorul deocamdata.

Deocamdata, inseamna ca lungim boala. Am anulat vechea hotarare de guvern, facem un proiect de lege valabil nu numai pentru Rosia Montana, ci pentru toate minele din toata tara - parca anume ca sa dureze mai mult - il supunem comisiilor de specialitate ale parlamentului, pe urma il votam in plen, il publicam in Monitorul Oficial si abia de aici incolo va incepe discutia despre Rosia Montana.

Termenul nu-l stie nici Nostradamus. Poate pana la Craciun, la Paste, la Pastele Cailor sau la sfantu' Asteapta.

Nici nu se putea lua o alta hotarare, atat timp cat si-au dat cu parerea politicienii, iar solutia problemei este strict tehnica. Daca lucrarea de la Rosia Montana trebuie sau nu facuta, daca este periculoasa sau nu pentru mediu, daca se pot lua masuri de protectie a mediului, toate acestea sunt probleme tehnice, iar o analiza de specialitate, nu pare s-o fi comandat cineva undeva.

Nu risc sa fac presupuneri privind faptul ca minerii care ieseau voiosi din subteran cand l-au zarit pe idolul lor Victor Ponta la orizont, sunt astazi fericiti, sau daca se simt pacaliti afland rezultatul muncii de doua luni a comisiei parlamentare.

In principiu, domnul Ponta s-a tinut de cuvant: comisie le-a promis si comisie le-a dat. Bingo!

Dar pun pariu ca nu mai are curajul sa calce pe meleagurile de la Rosia Motana, inca multa vreme de acum incolo. Poate deocamdata, poate niciodata.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...